OSVETA SE SERVIRA HLADNA: Uklonjeni Instagram i Facebook računi koji glase na ime iranskog vrhovnog vođe...

Posljednjih godina raste pritisak na internetske platforme da uklone Khameneija, posebno nakon masovnih protesta koji su uslijedili zbog smrti Mahse Amini 2022. 

  • HiTec

  • 09. Feb. 2024  09. Feb. 2024

  • 0

Kompanija Meta uklonila je Instagram i Facebook račune koji glase na ime iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija. Potez je uslijedio nakon kritika zbog njegove podrške Hamasu poslije napada grupe na Izrael 7. oktobra.

Meta, sa sjedištem u Menlo Parku u Kaliforniji, saopćila je kako je uklonila račune "zbog ponovnog kršenja pravila o opasnim organizacijama i pojedincima".

"Ne dopuštamo da organizacije ili pojedinci koji proklamiraju nasilje ili su uključeni u nasilje budu prisutni na našim platformama", glasi politika kompanije.

To uključuje one koje je američka vlada označila kao teroriste. Računi povezani s Khameneijem hvalili su napad Hamasa na Izrael u kojem je ubijeno 1200 ljudi, a oko 250 ih je uzeto kao taoci. Odmah nakon napada, Khamenei je u govoru podržao Hamas, rekavši: "Ljubimo ruke onima koji su planirali napad na cionistički režim."

Khamenei još uvijek ima račun na X-u, nekadašnjem Twitteru. Posljednjih godina raste pritisak na internetske platforme da uklone Khameneija, posebno nakon masovnih protesta koji su uslijedili zbog smrti Mahse Amini 2022. 

Iran je počeo blokirati Instagram i Metin servis za razmjenu poruka WhatsApp nakon prosvjeda zbog Aminijine smrti. Iran je dao oružje i potporu Hamasu, iako se ne vjeruje da je Teheran upravljao napadom 7. oktobra, piše Guardian

Od tada su Izraelci u operacijama u Pojasu Gaze ubili više od 27.000 Palestinaca i izazvali napetosti širom Bliskog istoka. Milicije koje podržava Iran, poput libanonskog Hezbollaha i jemenskih pobunjenika Huta, također su pokrenule napade na Izrael.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...