DANIEL SERWER POZIVA ZAPAD DA JASNO I GLASNO PROZOVE PREDSJEDNIKA SRBIJE: "Vučiću ne treba mnogo da na Balkanu izazove nestabilnost"

Rusi će ga gurati u tom pravcu, da odjekne i pojača svoje tvrdnje u Ukrajini. Atmosfera u Bosni, Crnoj Gori i na Kosovu je sve napetija. Ne bi trebalo mnogo truda da se izazove nestabilnost čak ni u sva tri, a zatim opravda kretanje srpskih tenkova da bi se lokalno srpsko stanovništvo zaštitilo od lažnih glasina o etničkom čišćenju i genocidu.

  • Regija

  • 10. Feb. 2024  

  • 0

"Nema pretjerivanja u onome što Albin Kurti govori. Predsjednik srbije Aleksandar Vučić je finansirao, podržao i orkestrirao teroristički napad 24. septembra", ocijenio je profesor Univerziteta John  Hopkins Daniel Serwer na peacefare.net komentarišući izlaganje premijera Kosova i predsjednika Srbije pred Vijećem sigurnosti UN.

Kosovska policija koju je EU željela (i želi) odgovorila je profesionalno, ubila trojicu počinilaca i sprečila da se dogodi gore.

Washington i Brisel to znaju, ali to neće reći. Oni više vole da dozvole Vučiću da se oslobodi.

Oni mu također dozvoljavaju da izbjegne odgovornost za nepravedne parlamentarne i lažne izbore u Beogradu 27. decembra, prenosi Danas.rs.

Evropski parlament je pozvao na komisiju za istragu. Ali do sada Evropska komisija, Vijeće i većina država članica drže jezik za zubima o izborima koji ne bi prošli ni u jednoj zemlji EU.

Nisu ni približni relativno slobodnim i poštenim izborima posljednjih godina na Kosovu, uključujući dva koja su postavila Kurtija na funkciju.

Ne vidi zlo, ne čuje zlo, ne govori zlo

Zašto ovaj pristup "ne vidi zlo, ne čuje zlo, ne govori zlo" nekome ko zemlju kandidata za članstvo u EU vodi u sve bliže usklađivanje sa Rusijom i Kinom?

Mnogi mi kažu da je faktor municija koju Srbija isporučuje Ukrajini. Ali Beograd sigurno šalje isto toliko ubojnih sredstava ili drugih vojnih zaliha u Moskvu kao i Kijevu.

Podrška "stabilnosti" je još jedno moguće objašnjenje. Ali Vučić nema održivu opoziciju, ni na liberalno-demokratskoj strani srpske politike, ni na etničko-nacionalističkoj strani.

Problem Srbije je nedostatak političke konkurencije, a ne njen višak. To je destabilizujuća sila i u unutrašnjoj politici i u odnosima sa susjedima.

Internacionalci su dio problema

Nedostatak međunarodne političke snage je još jedno objašnjenje. Pregovarač EU Miroslav Lajčak je iscrpljen i na kraju kanapa.

Dijalog koji je vodio više od tri i po godine se odigrao. Beograd se više puta i glasno odrekao navodnih "pravno obavezujućih" sporazuma postignutih tamo.

Srbija je odbila da ih potpiše u Vijeću sigurnosti. Bez stvarnog napretka u de facto ako ne i de jure priznanju, Priština odbija da stvori Zajednicu opština sa srpskom većinom koju su Lajčak i američki pregovarač Gabriel Escobar nerazumno postavili kao glavni prioritet.

Mnogi se nadaju da će se stvari poboljšati uz pomoć pomoćnika državnog sekretara Jamesa O'Briena.

Bio je na odgovarajući način otvoren prema Bosancima tokom nedavne posete Sarajevu. Međutim, nije jasno da li je spreman da podstakne Vučića oko srpskih izbora, dijaloga sa Prištinom, terorističkog napada Beograda 24. septembra ili kidnapovanja trojice policajaca na teritoriji Kosova.

James O'Brien prepoznaje poteškoće bilo kakvog političkog rješenja i pokušava da usmjeri svoje napore u ekonomskom pravcu, nadajući se da će pomoći problemu priznanja.

Pa koga briga?

Ništa od ovoga nije veliki problem, barem kako se vidi iz Washingtona ili Brisela. Ali to nije veliki problem dok nije.

Vučić je sve ozbiljniji u nastojanjima da destabilizuje susjedne zemlje iredentističkim i samoviktimizirajućim tvrdnjama u ime srpskog stanovništva.

Rusi će ga gurati u tom pravcu, da odjekne i pojača svoje tvrdnje u Ukrajini. Atmosfera u Bosni, Crnoj Gori i na Kosovu je sve napetija.

Ne bi trebalo mnogo truda da se izazove nestabilnost čak ni u sva tri, a zatim opravda kretanje srpskih tenkova da bi se lokalno srpsko stanovništvo zaštitilo od lažnih glasina o etničkom čišćenju i genocidu.

Čak i bez revanšističkih poteza u komšije, Vučić može da eksploatiše srpsku domaću scenu za promovisanje nasilja.

Njegove snage sigurnosti hapse i tuku neistomišljenike koji se usuđuju da se izvine za srpske zločine 1990-ih.

Čak su položili cvijeće na grob djevojčice koju su ubile srpske sigurnosne snage na Kosovu.

Represija zastrašuje srpsku opoziciju i osigurava joj da se neće povući od tvrdokornog srpskog nacionalizma na Kosovu.

Ona je, doduše, sklona da to ionako ne čini, ali Vučić želi da se uvjeri da niko ne dobije ideju o priznavanju malverzacija iz Miloševićeve ere. Kao ministar informisanja tada je bio oslonac tog režima.

Šta činiti?

Pravi pristup ovoj situaciji je prepoznati neuspjeh i preokrenuti politiku. Mislio sam kada je prvi put došao na vlast, Vučić bi mogao biti momak koji će odvesti Srbiju u demokratskom pravcu.

Umjesto toga, odlučio je da se ne sprijatelji sa Zapadom, već da se udruži sa Istokom. On daje dovoljno dobrote Washingtonu i Briselu da ih spriječi da ga blefiraju. Ne treba mnogo.

Vrijeme je da ga pozovete, glasno i jasno. SAD bi trebalo da insistiraju da se sudi počiniocima zločina od 24. septembra na Kosovu.

Kako je predložio Evropski parlament, EU bi trebalo da prekine svoje obilno finansiranje napora Srbije da se pripremi za pristupanje do novih izbora, barem u Beogradu.

Dijalog bi trebalo da se ponovo fokusira na ekonomska pitanja koja O’Brien preferira. EU i SAD treba da prozovu korupciju na visokom nivou u Beogradu.

EU bi trebalo da ukloni "posljedice" koje je nametnula na Kosovo i da prizna napore Prištine u borbi protiv korupcije.

"To bi bila politika na Balkanu dostojna tvrdnji predsjednika SAD Joe Bidena da podržava demokratiju", zaključuje Server.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...