PRIŠTINA ČEKA SARAJEVO: Opstrukcije unatoč potpisanom sporazumu

Ističe da postoji mobilnost između Bosne i Hercegovine i Kosova među akademskim osobljem, među civilnim društvom, ali "kako bismo zaista ojačali našu bilateralnu budućnost, prvo i najvažnije je pitanje viza".

  • Regija

  • 10. Feb. 2024  

  • 0

Zamjenica ministra vanjskih poslova i dijaspore Kosova Liza Gashi poručila je kako je jedini način jačanja budućih odnosa između Bosne i Hercegovine i Kosova vizna liberalizacija između dvije zemlje, navodeći da je pitanje vizne liberalizacije od strane Kosova odobreno, ali da postoje i drugi sporazumi koje BiH nije potpisala.

- Zaista sam istaknula da bismo kao dijelom Berlinskog procesa mogli ostvariti mobilnost između Bosne i Hercegovine i Kosova. Ovdje u Kosovu imamo veliku bošnjačku zajednicu i za nas je vrlo važno olakšati tu vezu. Nažalost, sporazum je ratificiran s naše strane, ali još uvijek nije sa strane Bosne i Hercegovine. Ono što je važno napomenuti je i kada govorimo o manjinama, i kada razgovaramo o uključivanju manjina, da jedan od tri potpredsjednika Vlade Kosova dolazi iz bošnjačke zajednice, a to je Emilija Redžepi. Ona je dio bošnjačke zajednice na Kosovu i bila je spona između Kosova i Bosne na mnogo načina, i trudili smo se pronaći načine za olakšavanjem tih veza - kazala je Gashi.

Ističe da postoji mobilnost između Bosne i Hercegovine i Kosova među akademskim osobljem, među civilnim društvom, ali "kako bismo zaista ojačali našu bilateralnu budućnost, prvo i najvažnije je pitanje viza".

Gashi je ove komentare iznijela tokom posjete Ministarstvu vanjskih poslova predstavnika novinskih agencija iz Evrope i svijeta, koji su boravili na Kosovu u okviru međunarodne konferencije "Granice slobode govora", koju je organizirao KosovaPress.

Podvlači da je odluka o ukidanju viza za Kosovo na Bosni i Hercegovini i da Kosovo uporno radi na tome da njegovi građani slobodno putuju u susjednu zemlju, Bosnu i Hercegovinu.

- Ova odluka je na Bosni i Hercegovini. Mi stalno radimo na tome da pokušamo informirati vlasti i svaki put kad imamo priliku za to, ali kao što znate, BiH ima različitu strukturu i drugačiju stvarnost. Dok možda možete postići dogovor s jednim dijelom zajednice, drugi se osjećaju ugroženo i tu stalno tražimo učešće i podršku od međunarodne zajednice, jer to nije samo odluka s naše strane, već odluka druge suverene zemlje da bi se moglo slobodno putovati. Trenutno se primjenjuje vizni režim kao mjera reciprociteta ako želite putovati na Kosovo, jer naši građani moraju aplicirati za vizu, ali ako imate dozvolu za Schengen ili druge dokumente unutar sistema Schengena, možete nesmetano putovati na Kosovo - rekla je Gashi.

Odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo unutar Schengenskog područja stupila je na snagu 1. januara 2024. godine. Liberalizacija omogućava slobodno kretanje bez viza u zemljama Schengenskog područja, koje čini 27 članica: Njemačka, Austrija, Belgija, Hrvatska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Mađarska, Island, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švicarska.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...