HDZ-ov ZASTUPNIK U VIJEĆU EVROPE DAVOR IVO STIER PRIZIVA NOVE PODJELE: "Bosna i Hercegovina se treba federalizirati" (VIDEO)

"Cilj im je promovirati ideale i vrijednosti kršćanske demokratije unutar najstarije organizacije, Vijeća Evrope"

  • Regija

  • 11. Feb. 2024  

  • 8

Zastupnik Hrvatske demokratske zajednice Hrvatske u Vijeću Evrope i predsjednik Kluba Evropske narodne stranke Davor Ivo Stier poručio je da se Bosna i Hercegovina na svom evropskom putu "treba federalizirati".

"Federalizam je put kojim treba ići kako bi BiH mogla osigurati svoju euroatlantsku budućnost", rekao je on u intervju za RTV "HB".

Stier je govorio o nedavnoj posjeti premijera Hrvatske i Holandije, Andreja Plenkovića i Marka Ruttea, predvođenih predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen Sarajevu.

"Svi očekujemo pozitivnu ocjenu Evropske komisije o BiH. Na Bosni i Hercegovini je da napravi sve što je potrebno. Mislim da je poslana dobra poruka", poručio je.

Naravno, odmah je "izdikitrao" i zadatke bh. vlastima: 

Jedan od uslova koje BiH treba ispuniti na putu ka EU je i reforma Izbornog zakona. Upitan kako gleda na “fenomen Komšić”, Stier je kazao da je oko toga poznata službena pozicija Republike Hrvatske.

"U BiH svaki konstitutivni narod ima pravo imati legitimne predstavnike, da se volja naroda doista pokazuje i to se mora respektirati na svim nivoima uključujući Predsjedništvo BiH".

Stier, koji je i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske, kazao je da je razumijevanje "fenomena Komšić" i potrebe za izmjenom Izbornog zakona BiH u međunarodnim krugovima počelo rasti nakon ulaska Hrvatske u NATO i EU.

"Naša podrška je cijeloj BiH. Ali naravno, da bi cijela BiH mogla ići prema članstvu u EU i NATO-u mora imati unutarnju stabilnost i unutarnji balans, poštivati prava svih konstitutivnih naroda pa tako i hrvatskog naroda", kazao je Stier.

Dodao je i da "velika većina naših ljudi u RH podržava koncept BiH triju ravnopravnih konstitutivnih naroda i da se to onda može vidjeti u svim zakonima, uključujući Izborni zakon". 

Objašnjavajući da je "najbolje rješenje za BiH uređenje na principima federalizma" on je naveo da to zagovara i Evropski parlament.

"To je i mišljenje Evropskog parlamenta koje se više puta spomenulo. Prvi puta smo u rezoluciji iz 2014. godine krenuli s takvim konceptom jer se s pravom govorilo da se treba paziti separatističkih snaga, ali se nije davala pažnja unitarističkim i centralističkim strujama koje su, također, po mom mišljenju vrlo štetne za BiH", kazao je Stier pojasnivši da se upravo između separatizma i unitarizma nalazi federalizam koji, kako kaže, može održati jedinstvo države a istovremeno očuvati prava konstitutivnih naroda.

Stier je kazao da je federalizam kao koncept prokušan u mnogim višenacionalnim zemljama te da bi se samo morao primijeniti na konkretnom slučaju u BiH

RTV "HB" istakao je i da je nedavni izbor Stiera za predsjednika EPP-a u Vijeću Evrope "veliko priznanje za hrvatski HDZ i njegovog predsjednika Plenkovića te dokaz koliki ugled uživaju unutar Evropske narodne stranke". 

"Cilj im je, kako kaže, promovirati ideale i vrijednosti kršćanske demokratije unutar najstarije organizacije, Vijeća Evrope", poručuje ovaj medij Dragana Čovića.

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...