SUŠTINA PROBLEMA U NEZAKONITOM PROSTORNOM PLANU: Borba mještana protiv izgradnje solarnih elektrana u blizini kuća i imanja

U narednom periodu ne isključuju podizanje tužbi.

  • Mini market

  • 11. Feb. 2024  

  • 0

Mještani sedam mostarskih prigradskih naselja ne prestaju sa borbom protiv izgradnje solarnih elektrana u blizini njihovih kuća i imanja. Suština problema je, ističu, u nezakonitom Prostornom planu. Iako su se u vezi s tim, u više navrata, obraćali predstavnicima gradske vlasti, odgovor nisu dobili. U narednom periodu ne isključuju podizanje tužbi.

Predstavnici NGG “Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru “održali su više sastanaka sa vijećnicima Grada Mostara kako bi potaknuli tematsku sjednicu o izmjenama i dopunama Prostornog plana. Kako kažu cilj ove sjednice je da građani iznesu probleme iz svojih naselja odnosno mjesnih zajednica.

MARIO ĆOSIĆ, predstavnik mještana naselja Miljkovići i Kozice

"Kakva su naša prava što se tiče u mjesnim zajednicama mjesne zajednice postoje kad vladajućim treba kada nama treba kad se trebamo očitovati očito ne postoje ko što je slučaj javnih rasprava koje nisu održane u našim mjesnim zajednicama kada je donošen Prostorni plan".

DŽEMAL KODRO, predstavnik mještana naselja Gubavica

"Svaka odluka Gradskog vijeća koja se donosi dvotrećinskim glasanjem mora se prije toga obaviti javna rasprave po svim mjesnim zajednicama znači prostorni plan je nezakonit zato šta nije temeljen na struci, nije temeljen na zakonu i nije temeljen na učestvovanju javnosti". 

Vijećnica Prve mostarske partije u Gradskom vijeću Grada Mostara takođe smatra da su izmjene i dopune prostornog plana urađene nelegalno jer je, tvrdi, i prostorni plan koji je donesen 2012. godine nelegalan pošto ga nije potpisao tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Murat Ćorić.

ADELA GOSTO, vijećnica Prve mostarske partije u GV Grada Mostara

"Tako da je jasno da se ovdje radi o kršenju mnogih zakona da se ovdje radi o velikom problemu nedostatka mjesnih zajednica gdje bi se dala prilika dakle stanovnicima ovog grada da učestvuju u kreiranju svoje životne sredine sto je njihovo apsolutno i sustavno pravo".

Prema riječima predsjednika Kluba srpskog naroda bitno da se sagleda sve ono što je do sada urađeno i stvarno izglasano kako bi se, kazao je, donio jedan benefit kako za građane tako i za sam Mostar.

VELIBOR MILIVOJEVIĆ, predsjednik Kluba srpskog naroda u GV Grada

"Ono što mi je posebmo drago da su svi ovi ljudi istakli da oni nisu protiv investitora, oni nisu protiv investicija, ali isto tako žele da zaštite svoje živote i živote svojih porodica tako i budućih naraštaja siguran sam da se može naći pravo rješenje da se i zadrže investitori, a da same te investicije ne ugroze građane Mostara". 

Spomenimo i da je Vlada Federacije usvojila informaciju o izdavanju dozvola za fotonaponske elektrane Lena 1 i Lena 2 koje se planiraju graditi na lokalitetu Pologa i Miljkovića.

NASIHA POZDER, ministrica okoliša i turizma FBiH

"Ako je plan da pređemo 100 posto na obnovljive izvore nergije nekih narednih 10,15 godina onda mislim da je krajnje vrijeme i da krenemo u takve projekte naravno sve u skladu sa zakonima standardima propisima uključivanjem javnosti apsolutno".

Upravo pronalazak zajedničkog jezika između Grada i građana Mostara cilj je koji predstavnici mještana žele postići na tematskoj sjednici.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...