MNOGIMA ĆE IZAZVATI GAĐENJE: Kitova bljuvotina stavlja se u parfeme?

Pod latinskim nazivom poznat je kao Ambra grisea, a u pitanju je rijedak sastojak koji pojačava tople i slatke mirise.

  • Jeste li znali

  • 11. Feb. 2024  

  • 0

NIJE tajna da se u kozmetičkoj industriji koriste sastojci koji u nekima izazivaju nelagodu, poput puževe sluzi. Ni parfemi nisu izuzetak. I u njih se stavlja jedan sastojak koji u nekima izaziva gađenje. Pod latinskim nazivom poznat je kao Ambra grisea, a u pitanju je rijedak sastojak koji pojačava tople i slatke mirise.

Povećava dubinu mirisa

"To je izuzetno vrijedna tvar poznata po svom jedinstvenom mirisu i fiksativnim svojstvima", kaže November Nichols, parfumerka i vlasnica Chémina za PopSugar. "Povećava dugovječnost i dubinu mirisa kojima je dodan."

A o čemu je zapravo riječ? Ambra grisea potječe iz probavnog sustava kitova glavača. U pitanju je njihova bljuvotina. Nichols pojašnjava: "On se stvara radi zaštite želuca kita od oštrih predmeta, a tijekom vremena izbacuju ga iz tijela i može se naći kako pluta na površini oceana ili na obalama."

Tradicionalno se Ambra grisea prikuplja nakon što izađe iz tijela kita, a obično se nalazi na površini oceana ili duž obale. To se smatra etičkom praksom jer se iz kita izbacuje prirodnom putem i ne bi trebalo uključivati kontakt s kitom ni njegovo ozljeđivanje. Međutim, etičnost može varirati ovisno o lokalnim zakonima i naporima u području očuvanja.

Trgovina ovim sastojkom regulirana je zbog zaštićenog statusa kita glavača. U nekim je zemljama trgovanje ili posjedovanje ovog sastojka protuzakonito. Kit glavač je zaštićen od 1970. zbog kitolova. Iako ova praksa više nije česta, populacija kita glavača još uvijek se oporavlja.

Postoje i alternative

Kao rezultat napora za očuvanje populacije kitova razvijene su mnoge prirodne i sintetičke alternative za Ambra griseu, poput ambroksana. Alternative su često i jeftinije.

"Ove sintetičke verzije često se koriste jer su održivije i etičke te nemaju nikakav utjecaj na populaciju kitova", kaže Nichols. "Iako neki možda raspravljaju o razlici u kvaliteti, sintetici pružaju dosljedan i kontroliran profil mirisa te su ekološki odgovornija opcija", napominje.

Ako želite biti sigurni da vaš parfem koristi alternative, najsigurnije je potražiti veganske parfeme. U nastavku smo izdvojili nekoliko ženskih i muških mirisa čiji sastojci ne dolaze iz kitovog želuca.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...