MILAN DUNOVIĆ OBJASNIO SVE: "Vladajuća petorka čini sve da BiH ne otvori pregovore o članstvu u EU" (VIDEO)

Čović kaže da će se mijenjati mala stvar, a to je izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Lideri Trojke, nezvanično, kažu da su pristali na sve deklarativno kako bi BiH u martu dobila tremin otvaranja pregovora sa EU

  • Politika

  • 11. Feb. 2024  

  • 2

Nakon razočarenja u novembru ova godina bi mogla biti historijska za Bosnu i Hercegovinu ukoliko vladajuća koalicija do marta napravi potrebne pomake i usvoji reformske zakone koji su neophodni kako bi naša zemlja otvorila pregovore o članstvu u Evopskoj uniji.

O tome, ali i drugim temama, govorio je za televiziju Hayat Milan Dunović, zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH.

"Dodik i Čović znaju šta žele, a Trojka često ne zna. Mišljenje Venecijanske komisije, važna blizina sudu BiH, Trojka prezentuje ‘pa dobro šta fali da bude u RS-u i to je BiH’. Ne fali ništa. Može u Istočnom Sarajevu. Taj argument ne objašnjavaju. Dogovor iz Bakinaca se provodio i na Izbornom zakonu, ali sada se vraćamo na temu legitimnog predstavljanja. Čović govori istinu, a to je da su dogovorene tehničke izmjene Izbornog zakona sa načinom izbora članova Predsjedništva", rekao je Dunović.

Čović kaže da će se mijenjati mala stvar, a to je izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Lideri Trojke, nezvanično, kažu da su pristali na sve deklarativno kako bi BiH u martu dobila tremin otvaranja pregovora sa EU i da će oni prevariti Dodika i Čovića. Dodik kaže da će se Zakon o Ustavnom sudu BiH na dnevnom redu naći u aprilu.

"Izbor člana Predsjedništva iz RS-a je neosporan i on ostaje kakav je bio. Citiram Čovića, ‘izbor bošnjačkog člana Predsjedništva ostaje isti, a izbor hrvatskog člana će biti takav da u županijama gdje su Hrvati… dakle, vraćamo se na virtuelnu izbornu jedinicu. Vladajuća petorka radi sve da ne dobijemo kandidatski status. Da li je politika SDP-a takva da može prihvatiti legitimno predstavljanje bez obzira šta je cijena? Ne može se prihvatiti legitimno predstavljanje bez obzira na cijenu", ističe Dunović.

Što se tiče međunarodne zajednice, te da li je sve urađeno da Christian Schmidt odustane od tehničkih izmjena Izbornog zakona, Dunović govori:

"SNSD to ne krije. Tehničke izmjene bi se provodile od 2026. godine. Ne bi bilo izvodljivo da se radi na lokalnim izborima. Radi se na kupovini vremena da ne budu izvodljive ni za 2026. Tehničke promjene znače da bi se izborne krađe svele na minimum. A ko je glasan u ovoj priči? SNSD je glasan", isitče Dunović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...