PORUKA JAKOBA FINCIJA IZ SARAJEVA: "Saradnjom političara i vjerskih lidera do rješenja naših problema!"

"Vjerujem da će ovaj današnji razgovor u Sarajevu biti koristan i za nas u BiH i na Balkanu ali i za sve ostale kojima je ova ideja bliska srcu, da krenemo zajedno i da pokušamo upotrebom vjere i politike da dođemo do zajedničkog sretnog rješena", zaključio je Finci.

  • Društvo

  • 12. Feb. 2024  12. Feb. 2024

  • 2

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH) i Liga muslimanskog svijeta zajednički su organizovali Međunarodnu konferenciju pod nazivom "Članovi parlamenata i vjerski lideri za mir i suživot", koja se održava danas u Sarajevu.

Na konferenciji se obratio i predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci.

Finci je u uvodu svog obraćanja ukazao na karakteristiku grada Sarajeva kao multietničke sredine u kojem se prožimaju vjerski simboli.

"Ponosmo smo što smo nakon teškog rata uspjeli da formiramo Međureligijsko vijeće gdje četiri vjerske zajednice rade za dobrobit svih njih i svih građana zajedno. Vi koji niste iz ove zemlje teško možete da razumijete kako ova zemlja funkcioniše. Jedna od definicija naše zemlje je da je BiH zemlja sa dva entiteta, tri naroda, četiri konfesije i sto problema.

Nema tog čarobnjaka koji može riješiti svih 100 problema, ali jedan po jedan mi polako napredujemo i rješavamo probleme", kazao je Finci. 

Finci je podsjetio kako je 27. januara na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta potpisana muslimansko-jevrejska inicijativa za mir.

"Ne znam koliko ce naići na odjek u svijetu ali je kod nas prihvaćena i nisam baš čuo puno glasova koji se bune", dodao je Finci.

Podsjetio je i da se konferencije između parlamentaraca i vjerskih lidera održavaju po svijetu, ali da je ovo prva kod nas.

"Mislim da upravo u toj saradnji između političara i vjerskih lidera koji predstavljaju svoje vjerske zajednice postoji mogućnost da se nađe rješenje za probleme koji nekada izgledaju kao veliki a ustvari su banalni i mogu se riješiti. Da bi se počeli rješavati problemi trebamo ih prihvatiti kao problem i pokušati te razlike prevazići", kazao je Finci.

Dodao je da, iako se u ovoj zemlji govori tri jezika, prevodilac nije potreban i jezik nije prepreka.

"Vjerujem da će ovaj današnji razgovor u Sarajevu biti koristan i za nas u BiH i na Balkanu ali i za sve ostale kojima je ova ideja bliska srcu, da krenemo zajedno i da pokušamo upotrebom vjere i politike da dođemo do zajedničkog sretnog rješena", zaključio je Finci.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...