UPOZORENJE "LJEKARA BEZ GRANICA": "Izraelski kopneni napad na Rafah bio bi katastrofalan"


“Sve se ovo dogodilo pred očima svjetskih lidera. Sada je postalo gotovo nemoguće raditi u Gazi, svi naši pokušaji da Palestincima pružimo pomoć za spašavanje umanjeni su izraelskim neprijateljstvima”, dodala je Nicolai

  • Svijet

  • 12. Feb. 2024  

  • 0

Medicinska humanitarna organizacija Ljekari bez granica (MSF) upozorila je u ponedjeljak da bi izraelski kopneni napad na grad Rafah u južnom Pojasu Gaze bio katastrofalan.

“Izraelska kopnena ofanziva na Rafah bila bi katastrofalna i ne smije se nastaviti. Kako se vazdušno bombardovanje područja nastavlja, više od milion ljudi, od kojih mnogi žive u šatorima i improviziranim skloništima, sada se suočavaju s dramatičnom eskalacijom ovog masakra”, rekla je generalna direktorica MSF-a Meinie Nicolai.

Naglasila je da nigdje u Pojasu Gaze nije bezbjedno, a prisilna raseljavanja su natjerala ljude u Rafah, gdje su zarobljeni na maloj površini i nemaju izbora, prenosi Anadolija.

“Sve se ovo dogodilo pred očima svjetskih lidera. Sada je postalo gotovo nemoguće raditi u Gazi, svi naši pokušaji da Palestincima pružimo pomoć za spašavanje umanjeni su izraelskim neprijateljstvima”, dodala je Nicolai

Pozvala Vladu za genocid optuženog Izraela "da odmah zaustavi ovu ofanzivu, a sve vlade koje ih podržavaju, uključujući Sjedinjene Američke Države, da preduzmu konkretne mjere za postizanje potpunog i trajnog prekida vatre".

Više od polovine od 2,3 miliona ljudi u Gazi našlo je neku vrstu skloništa u Rafahu, dok Izrael bombarduje ostatak blokirane enklave kao odgovor na Hamasov prekogranični napad 7. oktobra. Ali mogli bi biti primorani da pobjegnu jer Izrael planira kopneni napad na Rafah, uprkos međunarodnom protivljenju.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Međutim, izraelske snage i dalje nastavljaju s napadima u kojima je od 7. oktobra ubijeno najmanje 28.340 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 67.984 je ranjeno.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...