IZNENAĐUJUĆI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Ukoliko imate plave oči – ovo trebate znati…

Plave šarenice očiju intrigirale su znanstvenike godinama.

  • Zdravlje

  • 13. Feb. 2024  

  • 0

U svijetu u kojem obiluje raznolikost, plave oči oči se ističu kao jedna posebna osobina. Dok se globalno samo jedna od deset osoba može pohvaliti tom upečatljivom nijansom boje očiju, u određenim europskim populacijama prevalencija naglo raste i do tri na svake četiri osobe.

Plave šarenice očiju intrigirale su znanstvenike godinama. Sada, znanstvenici u Velikoj Britaniji sugeriraju da plavooki pojedinci mogu imati malu prednost u uvjetima slabog osvjetljenja.

Antropologinje Kyoko Yamaguchi i Faith Erin Cain sa Univerziteta John Moores u Liverpoolu provele su preliminarno istraživanje u kojem je sudjelovalo 39 odraslih volontera. Sudionici su bili podvrgnuti kratkom očnom testu pri smanjenoj razini svjetla, otkrivajući intrigantne rezultate.

Zanimljivi rezultati istraživanja

Eksperiment je pokazao da osobe s plavim očima mogu razaznati natpise na zidu u znatno slabijim uvjetima osvjetljenja, u usporedbi s osobama sa smeđim očima. Njihovo otkriće podupire teoriju da je gubitak pigmentacije šarenice mogao biti povoljan u određenim populacijama, kako bi se poboljšao vid u okruženjima sa slabim osvjetljenjem.

Međutim, važno je napomenuti preliminarnu prirodu studije i relativno malu veličinu uzorka ispitanih osoba. Ipak, rezultati bacaju svjetlo na evolucijske sile koje sudjeluju u oblikovanju raznolikosti boja očiju.

Boja naših očiju određena je prisutnošću i raspodjelom proteina poput melanina u šarenici. Više razine melanina potamnjuju oči, dok smanjena pigmentacija rezultira plavijom bojom.

Što kaže evolucijska povijest?

Evolucijska povijest sugerira da se genetska mutacija koja je utjecala na razinu melanina u očima dogodila u jednoj jedinki, šireći se kroz generacije i postala uobičajena osobina u cijelom svijetu, no razlozi postojanosti te mutacije su složeni i višestruki. Primjerice, možda je to dovelo do poboljšanog vida u okruženjima sa slabim osvjetljenjem ili je to možda odražavalo trošenje manje resursa (melanina) za razvoj u teškim uvjetima.

U konačnici, navedeno istraživanje naglašava zamršenu međuigru između genetike, okoliša i prirodne selekcije u oblikovanju ljudske raznolikosti. Studija je dostupna za recenziju na repozitoriju bioRxiv.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...