SEDAM BOLNO ISKRENIH RAZLOGA: Zašto muškarci napuštaju partnerke?

Sedam bolno iskrenih razloga zbog kojih muškarci napuštaju svoje partnerke objasnili su stručnjaci za veze.

  • Sex i grad

  • 13. Feb. 2024  

  • 0

Postoji bezbroj načina da ostavite svoju partnerku, ali svaki razlog dovešće do postavljanja istog bolnog pitanja: zašto?

Evo sedam bolno iskrenih razloga zbog kojih muškarci napuštaju svoje partnerke, objasnili su stručnjaci za veze:

Zato što su imali iluziju

Jedan od razloga zašto muškarci napuštaju svoje partnerke je to što shvataju da osoba sa kojom su se vjenčali ili su mislili da su se venčali, više nije ona ista osoba koja je bila kada su je izabrali za partnerku.

Postojala je iluzija ili san o tome ko je njihova supruga bila na početku veze, ali više ne.

To može biti zato što se vaša partnerka promijenila ili zato što ste se vi promijenili – ili zato što je vaša percepcija rano bila naivna ili iskrivljena na neki nerealan način. Ali, kada jednom vidite i priznate istinu o svojoj vezi i ko ste, teško je ostati u njoj osim ako se neko od vas dvoje ne promijeni, smatra dr Kortni Voren, sertifikovana klinička psihološkinja.

Zato što nedostaje emocionalna sigurnost

Kada se partneri ne osjećaju sigurno u svojoj vezi, teško će da imaju komunikaciju i intimnost u vezi.

To može da dovede do prekida komunikacije i nagomilavanja ljutnje. Vremenom, loše počinje da nadvladava dobro, zbog čega razlaz izgleda privlačnije, mišljenje je stručnjakinje Bler Nikol, porodične terapeutkinje za brak.

Zato što su se udaljili iz straha

Oni se razilaze u svojim interesima, ciljevima, vrednostima i nedostatku poštovanja za lične izbore.

Jedan ili oba supružnika više ne zadovoljavaju svoje potrebe, jedan ne želi ništa da se mijenja i plaši se, a drugi radi na sebi na nove načine.

Zato što su seksualno nekompatibilni

Žalosno, ali istinito, čak i ako je seks na početku bio dobar, mnogi ljudi s vremenom shvate da ih partnerka više ne privlači kao na početku. “Iako loš ili mrtav seksualni život za većinu ne predstavlja razlaz, susrećem se sa ljudima koji žele da odu kako bi pronašli više sreće i kompatibilnosti sa drugom ženom”, navodi dr Glorija Brejm, seksualna terapeutkinja.

Zbog totalnog samožrtvovanja

Uvijek udovoljavate svojoj ženi na račun sopstvenih potreba. Ako stalno ostavljate po strani svoje potrebe da biste zadovoljili nju, verovatno pokušavate da održite brak srećnim, ili barem mirnim, i izbjegavate svađe. Ali vremenom će se u vama nakupiti toliko ljutnje da nećete moći da osjetite ljubav koju ste nekada osjećali prema njoj, a još manje strast. Da bi se brak održao, oba partnera moraju da osjećaju da se njihove potrebe poštuju.

Zato što bi bili sretniji sami

“Kao suprug, shvatate da je vaša privlačnost bila površna jer vam je rekla da vas voli i radi stvari da vam udovolji. A kada se oženite, onda odjednom više nemate ništa zajedničko sa njom”, smatra Merilin Saterlend. U početku ste bili centar njenog sveta, davala vam je komplimente, išla s vama na filmove koje vi volite, išla na putovanja na mjesta koja ste vi želeli da posjetite i onda je odjednom sve to prestalo. Bilo je zabavno, a sad djeluje kao da sa tom osobom nemate o čemu da pričate i da bi vam bilo mnogo bolje kad biste bili sami.

Zbog emocionalne nedostupnosti ili neriješene emocionalne traume

Početne faze veze (faza medenog meseca) su zabavne i uzbudljive. Način na koji naš mozak reaguje na novu ljubav je sličan tome kako mozak reaguje na supstance koje izazivaju zavisnost. Oslobađaju se tone hemikalija za dobro raspoloženje, a stvari su lake. Tad vidimo najbolje jedno u drugom. Vremenom se te hemikalije potroše i partneri počinju da uviđaju mane onog drugog. Stvari postaju stvarne. Za ljude koji imaju nerazriješene probleme iz prošlosti, traume ili su prosto emocionalno nedostupni za dublju vezu, ova prepreka može da bude nepremostiva, kaže Bler Nikol.

Zbog prevare

“Na osnovu mog profesionalnog iskustva, moram da kažem da većina mojih klijenata i potencijalnih klijenata prevaru često identifikuje kao okolnost koja ih je dovela u moju kancelariju. Štaviše, za razliku od drugih uzroka razvoda, koji često funkcionišu u kombinaciji, ovaj sam može biti razlog kraha braka, čak i ako je sve drugo u odnosu bilo sasvim u redu”, ističe Ronald Bavero, advokat za razvode.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...