OTKRIVEN ČOVIĆEV PAKLENI PLAN: Nije problem samo Komšić u Predsjedništvu BiH, naredni korak je…

Poručuju kako je bolji bilo kakav domaći dogovor od eventualne nove Schmidtove intervencije.

  • Politika

  • 14. Feb. 2024  14. Feb. 2024

  • 5

Način izbora članova Centralne izborne komisije BiH jedna je od stavki o kojoj lideri vladajućih stranaka razgovaraju oko pitanja izmjena Izbornog zakona. Za pojedine članove u postojećem sazivu veže se dosta kontroverzi zbog načina na koji su imenovani, posebno jer su bili stranački aktivni. No, upravo na tome insistira HDZ BiH kako bi se u paketu pregovora oko izmjena Izbornog zakona postigao dogovor i oko pitanja CIK-a BiH.

CIK je ključna institucija za provedbu izbora u BiH, a s obzirom na specifično bosanskohercegovačko uređenje i političke odnose, nijednoj od stranaka nije svejedno ko sjedi u toj instituciji.

"To tijelo ima presudnu i konačnu ulogu u svim izbornim procesima. Modelira izborni proces i može ga uputiti na ovu ili onu stranu kolokvijalno kazano. Zadnji put kad su se popunjavali članovi SIP-a, prvo četiri pa opet jedan, znači ukupno pet članova. Blago rečeno imali smo sumnju u taj proces zato što je Zastupnički dom glasovao o izboru članova prije isteka natječajne procedure. To znači da se nije ispunilo jedno od dva zakonska načela", kazao je za RTV HB, analitičar Robert Kolobara, inače blizak Čovićevom HDZ-u.

-Za osiguravanje cjelokupnog izbornog integriteta osim tehničkih izmjena Izbornog zakona koji se tiče imeđu ostaloga, kontrole samog procesa glasanja i kasnijeg brojanja glasačkih listića, važno je osigurati pravedno i kompetentno tijelo koje u stanju izbore provesti. A treća stavka je sprečavanje kršenja izborne volje jednog od konstitutivnih naroda u slučaju izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, navode na Čovićevoj televiziji.

"Vrlo je bitno staviti naglasak da se izmjene Izbornog zakona ne donose odvojene nego u kompletu koji se tiče i načina izbora članova Predsjedništva BiH. Moje mišljenje je da je ne bi bilo dobro u ovom trenutku da Visoki predstavnik nameće bilo kakva rješenja koja bi se ticala samo dijela SIP-a nego da reforma ide u jednom paketu koji bi osigurao hrvatskom narodu u BiH legitimno predstavljanje kroz biranje članova Predsjedništva BiH", rekao je politolog Marko Lucović, također blizak Čovićevom HDZ-u.

Iako je Čović na sva zvona govorio kako će dogovor lidera oko izmjena Izbornog zakona biti presudan u slučaju dobivanja zelenog svijetla za otvaranje pristupnih pregovora, sada su mediji pod kontrolom HDZ-a BiH promijenili ploču, priznavši kako takav dogovor nije presudan za početak pregovora i ispunjavanje seta 14 europskih, poručivši kako je bolji bilo kakav domaći dogovor od eventualne nove Schmidtove intervencije.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...