ZASTUPNIK SDP-a, DAMIR MAŠIĆ: "Neće sudije Ustavnog suda otići zato što to traži Milorad Dodik, što se tiče južne interkonekcije..."

Govorio JE i o finansiranju javnog servisa u FBiH...

  • Politika

  • 14. Feb. 2024  14. Feb. 2024

  • 1

Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Damir Mašić (SDP) gostovao je na Federalnoj televiziji, gdje je govorio o aktuelnim temama u Bosni i Hercegovini.

Mašić je prvo komentarisao sigurnosnu situaciju u FBiH, koja je potresena ubistvima koja su se desila u Sarajevu i Tuzli. 

"Suština izmjena zakona koje sam najavio jeste da se onemoguće blaže kaznene sankcije, odnosno kazne zatvora da budem precizan, za počinioce težih krivičnih djela, kao i da se uvede jedna novina da se za nelegalno posjedovanje vatrenog oružja da se automatski dobija zatvorska kazna i to od dvije godine. 

Da prevedem, svima nam je više preko glave da slušamo medijske natpise i vijesti 'lica od ranije poznata policiji' ili 'lica koja su više puta uhvaćena u nelegalnom posjedovanju vatrenog oružja' zato što zakon nije jasno propisao da ako nelegalno posjedujete oružje trebate ići u zatvor. Nemogućnost uvjetne osude ili bilo koje blaže sankcije pa svi oni koji žele da posjeduju nelegalno oružje moraju biti svjesni činjenice da će odmah ići u zatvor.

Po našem važećem zakonu, kojeg ćemo sada izmijeniti nadam se, osoba koja je na brutalan način oduzela nekome život u našem zakonu može dobiti kaznu zatvora od 10 godina pa više. Izmjenama zakona bi se izbacila ta mogućnost od 10 godina te bi takvim osobama bila kazna dugotrajnog zatvora što je od 21 do 45 godina. 

Policija u 99 posto slučajeva dobro uradio posao, čak i tužilaštva urade svoj posao, a zakazujemo na sudovima i popisivanjima kazni. Zato treba onemogućiti sutra sudijama da mogu propisivati blaže kaznene sankcije. Nisu ni Nijemci ni Šveđani genetski disciplinovani narodi, nego postoji vrlo jasan sistem. Svjesni su krivičnih sankcija i odgovornosti. Mi, očigledno, nismo položili ispit kada je u pitanju važeće domaće zakonodavstvo", ističe Mašić. 

Zastupnik SDP-a govori i o odgovornosti vlasti povodom ovih događanja. 

"Ja bih uvijek razdvojio i to da svaki politički subjekat ima pravo da radi šta hoće. Konkretno kada govorimo o Tuzli. Smatram da je u Tuzli opravdano traženje odgovornosti ministra zato što je čovjek otvoreno i javno rekao da su krenuli sa testiranjem psiho-fizičkog stanja policajaca da su nakon prvih rezultata obustavili dalje testiranje jer su shvatili da bi mogli ostati bez velikog dijela policijskih službenika, to sam parafrazirao. Logično je da se nakon takve izjave traži i odgovornost.

Kada je u pitanju Kanton Sarajevo moj lični stav i mišljenje je da nikada niti je viška niti je zgoreg razgovarati o takvim problemima pogotovo nakon ovakvih situacija. Sarajevo kao glavni grad je uvijek izloženiji takvim slučajevima. Ja sam uvijek zato da se razmatraju ta sigurnosna pitanja jer će sve u ovom lancu uozbiljiti. Ovo su situacije kada i zakonodavna tijela trebaju donijeti svoj stav, mislim da o tome treba se razmatra", rekao je Mašić. 

Priče je bilo i o reformskim zakonima.

"Da iskreno kažem, što se tiče reformskih zakona, prije svega mislim na fiskalne i poreske zakone,  tu se ne radi o političkim razlozima, radi se o tome da se to nije moglo stići u protekloj godini jer je sama priprema između 6 mjeseci do godinu potrebna Poreskoj upravi za fiskalizaciju koja mora pratiti sve ovo zajedno. Online fiskalizacija treba da uvede dosta reda, svi će podaci biti u stvarnom vremenu. Zbog toga smo ušli u ovu bez toga, najavljeno je sredinom godine da bi se trebali tretirati. Imamo mi izmjene zakona koje ćemo predložiti. Mi smo imali 17 ili 18 sjednica i usvojili smo nekih 26 ili 27 zakona. To nije dovoljno i može više i mora. Nadam se da će se taj rad ustabiliti i da ćemo ući u radnu kolotečinu, da tako kažem", izjavio je zastupnik SDP-a. 

Poseban komentar dao je o južnoj plinskoj interkonekciji, to jeste ideji predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da se osnuje novo plinsko preduzeće sa sjedištem u Mostaru.

"To je jedan od klasičnih primjera gdje svi zajedno gubimo vrijeme, a ispaštaju građani Federacije BiH, a pogotovo oni u južnom dijelu u koji se neki zaklinju i navodno brane njihove interese. Zašto ovo kažem?

Zato što je od samog početka jasno da od novog preduzeća nema ništa. Ja, zaista, više politički ne mogu da shvatim potrebu iscrpljivanja na nečemu od čega nema ništa. S druge strane isto imamo, ponovo ću se vratiti na to, neće sudije Ustavnog suda otići zato što to traži Milorad Dodik.

On je najveći razlog postojanja i potrebe prisustva stranih sudija, on zapravo ovim svojim ponašanjem brani njihov ostanak. Oni će ostati tu sve dok mi ne postanemo punopravna članica Evropske unije.

Što se tiče južne interkonekcije to je projekat ne od interesa za ovaj ili onaj konstitutivni narod, ovaj ili onaj kanton, on je u interesu za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu jer nama je u interesu da imamo više dotoka plina jer sama činjenica da postoji konkurencija cijena za građane tih energenata bit će jeftinija. Zato kažem, meni je potpuno racionalno.

Od novog preduzeća nema ništa, novo preduzeće se neće formirati niti jedna politička partija neće gospodariti niti jednim javnim preduzećem, pogotovo ne novoosnovanim u tu svrhu. Ja, zaista, ne vidim zbog čega se to radi. Ponavaljam, od te priče od početka nema ništa", bio je izričit Mašić. 

Za kraj je govorio i o finansiranju javnog servisa u FBiH, koje je pod znakom pitanja.

"Mislim da je i ministar Konaković demantovao način na koji je interpretirana ta njegova izjava pa je sam pojasnio šta je mislio i htio da kaže. Ono što ja želim da kažem je da se zakon mora poštivati. Prva stvar za rješenje ovog problema je da se zakon počne poštivati. Trebamo se vratiti unazad, zakon je prvo počeo da se narušava od strane vlasti u RS. Taj problem traje od 2017. godine, i najveći dužnik su upravo oni zbog čega je najvećim dijelom razlog ovaj koji postoji problema na BHRT-u.

Ono što je principijelno jeste da se zakon mora poštovati od strane svih. Prvi preduslov da se uopće dođe do rješenja jeste razgovor. Ni Federalna televizija ni BHRT ne smiju biti dovedeni u pitanje, a pogotovo njihovo finansiranje. Moramo da štitimo javni interes. Svi znamo da je već drugi račun došao bez RTV takse, sredstva se gube i na na BHRT-u i na FTV-u. Moj apel za početak je da se poštuje zakon, a druga stvar je da se sjedi i razgovara jer je to jedini način da se dođe do rješenja", rekao je Damir Mašić

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...