DODAJTE OVAJ ZAČIN U KAFU I BIĆE PUNO KVALITETNIJA: Snižava pritisak i reguliše nivo šećera u krvi, a i raspoloženje će biti bolje

Stručnjaci savjetuju i dodavanje određenih začina u kafu kako bi se pojačali njeni pozitivni efekti.

  • Jeste li znali

  • 14. Feb. 2024  14. Feb. 2024

  • 0

Kafa sama po sebi ima blagodati za zdravlje srca, ali dodavanje dvije kašičice kakaa (organskog bez dodanog šećera) može još više da poboljša te prednosti.

Ispijanje kafe omiljeni je ritual većine ljudi. Mnogi ljudi ne mogu zamisliti početak dana bez šoljice kafe. Istraživanja kažu da kafa može pozitivno utjecati na naše zdravlje, mada moramo biti umjereni, a stručnjaci savjetuju i dodavanje određenih začina u kafu kako bi se pojačali njeni pozitivni efekti.

"Kao i zrna kafe, kakao prah sadrži flavanole koji djeluju protivupalno, opuštaju krvne sudove i poboljšavaju kontrolu šećera u krvi“, kaže dr. Niki Bart, kardiolog prenosi Živim.hr.

Pokazalo se da flavanoli smanjuju upalu i poboljšavaju protok krvi, što može pozitivno utjecati na zdravlje srca opuštajući krvne sudove, čime se snižava krvni pritisak. Kakao je snažan antioksidans i jedan od najboljih prirodnih izvora gvožđa, a ako ga dodate kafi, poboljšaćete kognitivne sposobnosti i dobro raspoloženje.

Pored kakaa, u kafu možete da dodate i đumbir.

Ovaj napitak je dobar način da iskoristite zdravstvene prednosti đumbira, koji je poznat kao snažan antioksidans, smiruje upale, stomačne probleme, bolove u mišićima, snižava holesterol i stimuliše varenje. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...