BURNO U HRVATSKOM SABORU: Rasprava o Deklaraciji o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini...

Bosna i Hercegovina je u 2022. bila peti trgovinski partner Hrvatske, navodi se u izvještaju.

  • Regija

  • 15. Feb. 2024  

  • 3

Hrvatski sabor raspravljat će danas o Izvještaju o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2022., a na dnevnom su redu i novi mandat čelnih osoba Agencije za zaštitu osobnih podataka te plan usklađivanja hrvatskih zakona s europskim pravom.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, koje je podnositelj Izvještaja o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2022., podsjetili su da je te godine u BiH bila izborna godina i na pojačan angažman svih hrvatskih institucija prema međunarodnoj javnosti kako bi se ukazalo na potrebu poštivanja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH i potaknulo međunarodnu zajednicu na provedbu ustavne i izborne reforme u toj državi kojom će biti zajamčena ravnopravnost Hrvata i prava svih građana.

Dodatno, Hrvatska je dala snažan politički doprinos Bosni i Hercegovini pri stjecanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji, koji je Bosna i Hercegovina dobila 15. decembra 2022., kažu u MVP.

Hrvatska je, također, u 2022., u odnosu na godinu prije, izdvojila znatno veća novčana sredstva za projekte u Bosni i Hercegovini, prvenstveno kako bi poboljšala položaj hrvatskog naroda.

Robna razmjena između dviju država iznosila je 3, 9 milijardi eura, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 50, 6 posto. Hrvatski izvoz u Bosnu i Hercegovinu iznosio je 2, 5 milijardi eura, a uvoz 1, 4 milijarde eura, Bosna i Hercegovina je u 2022. bila peti trgovinski partner Hrvatske, navodi se u izvještaju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...