DELEGACIJA EU U BiH, KRATKO I JASNO: "Čovićev prijedlog nije zadovoljavajući!"

Odgovarajući na molbu Politicki.ba da ocijene prijedloge izmjena Izbornog zakona koje je u javnost "lansiralo" udruženje građana Hrvatski narodni sabor kojim predsjedava Dragan Čović, iz EU-misije u našoj državi poručuju da ono nije zadovoljavajuće.

  • Vijesti

  • 15. Feb. 2024  

  • 9

Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji jasno navodi kao ključni prioritet br. 1 da Bosna i Hercegovina treba osigurati da se izbori provode u skladu s evropskim standardima, tako što će provesti relevantne preporuke OSCE-a/ODIHR-a, Venecijanske komisije Vijeća Evrope i GRECO-a. Osim toga, pod ključnim prioritetom 4, u Mišljenju se navodi da Bosna i Hercegovina treba da postupi u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) u predmetu Sejdić-Finci i osigura jednakost i nediskriminaciju građana u svom Ustavu i Izbornom zakonu.

Navedeno su elementi procesa pridruživanja EU o kojima se ne može pregovarati. Ključno je da građani imaju veće povjerenje u izbore, a EU podržava domaće rješenje koje će dati više integriteta izbornom procesu, uoči predstojećih lokalnih izbora. Trenutno se u parlamentarnoj proceduri nalazi niz izmjena i dopuna koje nude snažan osnov za ispunjavanje ključnog prioriteta 1, navodi se u odgovoru Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Odgovarajući na molbu Politicki.ba da ocijene prijedloge izmjena Izbornog zakona koje je u javnost "lansiralo" udruženje građana Hrvatski narodni sabor kojim predsjedava Dragan Čović, iz EU-misije u našoj državi poručuju da ono nije zadovoljavajuće.

"Evropsko vijeće je prethodno navelo da nikakve izmjene Izbornog zakona ne bi trebale otežati provedbu sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava, te svaki prijedlog reforme Izbornog zakona mora zadovoljiti ovaj kriterij, kao i relevantne evropske i međunarodne standarde.

U decembru 2023. godine Evropsko vijeće je odlučilo da otvori pristupne pregovore sa Bosnom i Hercegovinom kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo. Do održavanja martovske sjednice Evropskog vijeća, potrebno je da Bosna i Hercegovina pokaže dovoljan napredak u ispunjavanju ključnih prioriteta. Pozivamo nadležne u Bosni i Hercegovini da iskoriste ovu priliku", stoji u odgovoru Delegacije EU na upit Politicki.ba.

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...