STARA-NOVA VLADA U KANTONU 10 I DALJE "MORA" DA VLADA; AVDIJA ĐUGUM, ZASTUPNIK SDP-a, ZA "SB": "Dragan Čović je dobio ozbiljan udarac, nemojte zaboraviti da je Borjana Krišto..."

(...) sa ovih prostora.

  • Politika

  • 15. Feb. 2024  15. Feb. 2024

Piše: Dino Bajramović

Do jučer, u FBiH, još samo u Kantonu 10 nije bila formirana nova Vlada, a nakon izbora koji su u Bosni i Hercegovini održani u oktobru 2022. godine. Pa je onda, na sjednici Skupštine ovog kantona u srijedu, formirana izvršna vlast.

DVA BIVŠA HDZ-ovca POD ISTIM KROVOM

Podsjećamo, vlast sada čini koalicija čak šest stranaka te dvoje bivših HDZ-ovaca. Marija Bagarić, bivša HDZ-ovka, postala je neovisna zastupnica, dok za Stipu Galića na službenoj web stranici Skupštine kantona 10 još stoji da je HDZ-ov zastupnik. Bez ova dva zastupnika, ni ova Vlada ne bi bila izglasana. Možda je riječ o Galićevom soliranju, a možda je to i rezultat stranačkog dogovora između HDZ-a i HNP-a ili HDZ 1990, objavili smo jutros.

„Možemo samo čestitati konačno imenovanje nove Vlade“, ironično komentariše za „Slobodnu Bosnu“ Avdija Đugum, zastupnik SDP-a u Skupštini kantona: „Način na koji je formirana (pritisci, ucjene, pojedinačno izvlačenje zastupnika iz političkih subjekata na raznorazne načine itd.) ne daju nikakvu nadu da će odgovoriti svemu onome zbog čega je i formirana. K-10 je kanton koji bez pomoći i konekcije sa višim razinama vlasti teško da uopće može funkcionirati. Nova Vlada niti je kredibilna niti kapacitirana da odgovori svojim obvezama.“

Đugum tvrdi da je namjera onih koji su formirali Vladu bila da se izbjegne HDZ i zaobiđe SDP sa svoja tri zastupnika.

Zanimljivo je podsjetiti da je premijer Kantona 10 Ivan Vukadin, bivši, dugogodišnji član HDZ-a koji je tu stranku napustio prije četiri godine. „Premijer Ivan Vukadin je proizvod svoje bivše stranke i kao učenik davno je prevazišao u svemu svoje profesore. Izvukao je dva zastupnika iz HDZ-a i tako formirao Vladu. I sa SDP-om je isto tako pokušao, ali, eto, nije uspio. Tražili smo da se Vlada formira na jedan pragmatičan način uvažavajući procese koji se dešavaju u FBiH. Uvodeći u Vladu SDA i sve srpske stranke, i pritom oteti HDZ-u dva zastupnika... Sami možete zaključiti o kakvom se kredibilitetu i kapacitetu ovdje radi. On je 'glavni' u toj vladi i njega se sve pita. Najveću štetu ovih odnosa imaće građani K-10“, kaže naš sagovornik.

Vlada je od ukupno 25 zastupnika u Skupštini dobila podršku njih 17.

Foto: Screenshot

Podsjećamo na još jednu zanimljivost vezanu za ime Ivana Vukadina, naravno, u političkom kontekstu, a vezana je za onu prvu. Bez obzira što je ogranak HDZ-a u Tomislavgradu, njegovom rodnom mjestu, ili u Duvnu kako se zvao i te 1975., kada je on rođen, na Izborima 2018. imao bolje rezultate nego u Livnu, Borjana Krišto je insistitrala na kandidatu za predsjednika Vlade iz Livna, jer je ona rođena u tom gradu. Dragan Čović je podržao aktuelnu predsjedavajuću Vijeća ministara BiH, a Vukadin se tome suprotstavio te uskoro osnovao Općinski odbor HNP-a Tomislavgrad.

„Osim jednoga člana, čine ga svi ostali dojučerašnji članovi OO HDZ BiH Tomislavgrad (25), donedavni članovi Mladeži i Zajednice žena HDZ-a BiH Tomislavgrad koji su jedinstveno stali uz isključene članove HDZ-a BiH Tomislavgrad (Ivan Vukadin, Robert Bagarić, Ante Tadić), saopćeno je iz ove stranke u septembru 2020. godine. Bivši načelnik Tomislavgrada u tri mandata, Vukadin, prvi put je za premijera Kantona 10 izabran 2020. godine. Sada je tako, novi-stari predsjednik Vlade.

O BUDŽETIMA DVA GRADA

Dragan Čović, formiranjem nove skupštinske većine, doživio je klasični nokaut.

„HDZ je dobio ozbiljan udarac, nemojte zaboraviti da je predsjedateljica Vijeća ministara sa ovih prostora, a dolaze lokalni izbori. Reakcija HDZ-a se čeka, mnogi se pitaju je li se desila predaja, prodaja HDZ-a ili nešto treće, nemojmo zaboraviti da interesni lobij oko dodjele koncesija koji postoji, kineski kapital i drugi interesi koji vladaju možda i dalje poručuju da jedino 'stara-nova' Vlada i dalje mora da vlada“, potcrtava Avdija Đugum, koji je također rođen na području Općine Tomislavgrad.

Da HDZ trpi ozbiljan poraz ilustruje i činjenica da je ova stranka nekada u Skupštini „legitimno“ imala i 9 zastupnika, onoliko koliko sada zajedno imaju HNP i HDZ 1990.

Sjedište Skupštine je u Tomislavgradu, Vlade u Livnu, a onog trena kad je Ustavni sud proglasio neustavnim ime kantona -HBŽ, ustavno je samo K-10. „Onda od milja, da tako kažem, 'neko' ga još naziva i Livanjskim kantonom, jer kao Livno je veći grad od Duvna i središte je Kantona, a proračun općinski (gradski) Livna manji je od proračuna Općine Tomislavgrad“, veli Avdija Đugum. Znači, u boj, u boj, za narod - oj.  

trenutak ...