DONALD TRUMP PONOVO ZAPRIJETIO NATO-u: "Nećemo ih braniti, oni nam se smiju"

Američki Senat je ove sedmice odobrio 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, što je Biden pozdravio. No, republikanci koji kontroliraju Zastupnički dom vjerojatno neće odobriti prijedlog zakona.

  • Svijet

  • 15. Feb. 2024  

  • 2

Donald Trump je ponovio svoje prijetnje o NATO savezu rekavši kako neće štititi zemlje koje ne budu uplaćivale dovoljno sredstava ako opet postane predsjednik, piše Guardian.

Rekao je i da se ostale države članice zbog toga "smiju SAD-u".

Jučer je na skupu u Južnoj Karolini Trump rekao: "Govorio sam o tome, ako neće platiti, mi ih nećemo štititi, u redu? Joe Biden je odmah rekao da je to toliko strašno i loše. Ne, računi se moraju platiti, a oni ih ne plaćaju."

"Mi plaćamo 200 milijardi dolara, a oni 25"

Danas je Trump ponovio te tvrdnje. 

“Zemlje NATO-a moraju platiti”, rekao je Trump. “Moraju platiti svoje račune. Sjedinjene Države daju 200 milijardi dolara, a oni 25 milijardi dolara. Njihova ekonomija je kada zbrojite zemlje koje čine NATO otprilike iste veličine kao naša ekonomija. Dakle, mi dajemo 200 milijardi dolara, a oni 25 milijardi dolara i to je za njih mnogo važnije jer nas i Rusiju dijeli ocean", poručio je.

“Dakle, zemlje NATO-a moraju platiti. Ne plaćaju ono što bi trebale i smiju se gluposti Sjedinjenih Američkih Država, gdje imamo tipa koji daje 60 milijardi dolara svaki put kad netko dođe i traži. Ne bismo to trebali raditi. Smiju nam se. Oni misle da smo glupa zemlja zbog našeg nesposobnog vodstva”, napao je tom prilikom i Bidena.

Američki Senat je ove sedmice odobrio 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, što je Biden pozdravio. No, republikanci koji kontroliraju Zastupnički dom vjerojatno neće odobriti prijedlog zakona.

Prošle sedmice Trump je izazvao bijesne reakcije kada je rekao da će potaknuti Rusiju da napadne članice NATO-a za koje smatra da finansijski ne doprinose dovoljno savezu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...