ZASTUPNIK DŽENAN ĐONLAGIĆ U NEVJERICI: „Vrhunac neodgovornosti državne vlasti, Trojka, HDZ i SNSD nemaju suglasnost…“

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

  • Politika

  • 16. Feb. 2024  

  • 2

Državni parlamentarac Dženan Đonlagić oglasio se na društvenim mrežama uoči pošetka sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

-Vrhunac neodgovornosti državne vlasti! Podsjećam da je sjednica Doma naroda PSBiH zakazana za danas inicijativa delegata iz opozicije.

Trojka, HDZ i SNSD nemaju saglasnost da se zakoni usvajaju! Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti nije samo uslov za otvaranje EU pregovora, nego je važan i da se spriječe negativi efekti na novčano poslovanje i platni promet privrede i građana.

O narušavanju investicionog imidža, kreditnog rejtinga države da i ne govorimo, poručio je Đonlagić.

Podsjetimo, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović za danas je sazvao hitnu sjednicu tog doma, na kojoj bi trebao biti razmatran Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (P.Z.E.I) po hitnom postupku.

Na prošloj sjednici Doma naroda, održanoj krajem januara, zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja o hitnom postupku, to je proslijeđeno Kolegiju Doma na usaglašavanje. U slučaju kada Kolegij ne postigne saglasnost, delegati se izjašnjavaju u drugom krugu glasanja.

Poslovnikom Doma naroda je propisano da, ako Kolegij Doma ne uspije postići saglasnost, odluku donosi većina od ukupnog broja delegata koji su prisutni i koji glasaju, uz uslov da glasovi “protiv” ne sadrže dvije trećine ili više glasova delegata izabranih iz svakog entiteta.  

- Slijedom izjašnjavanja delegata Doma naroda PSBiH na prethodnoj sjednici, predsjedavajući Doma naroda Kemal Ademović poduzeo je niz aktivnosti u cilju postizanja saglasnosti članova Kolegija Doma naroda PSBiH kako bi se usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja teroritističkih aktivnosti. Ovo je ključni Zakon kako bi se spriječio negativan izvještaj Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma (MONEYVAL) čija delegacija boravi u BiH od 12. februara i ocjenjuje napredak BiH u oblasti sprečavanja pranja novca i finasiranja terorističkih aktivnosti - saopćeno je iz Kabineta Ademovića.   

U saopćenju se navodi da "u slučaju neusvajanja ovog zakona, te samim tim i negativnog izvještaja, BiH bi se mogla naći na 'sivoj listi' MONEYVAL-a što bi proizvelo ozbiljne posljedice i probleme privredi, finansijskim institucijama i građanima BiH".

- U namjeri da se usvoji pomenuti Zakon u neophodnom roku, predsjedavajući Ademović će zakazati hitnu sjednicu Doma naroda PSBiH za 16. februar kako bi Zakon, ukoliko bude usvojen, mogao stupiti na snagu prije nego što eskperti MONEYVAL-a okončaju svoju posjetu BiH. Sjednica će biti zakazana u skladu sa Poslovnikom, a na zahtjev šest delegata Doma naroda PSBiH - najavljeno je iz Kabineta Ademovića. 

Podsjećanja radi, Predstavnički dom državnog parlamenta je 21. decembra 2023. godine, na hitnoj sjednici, po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti (P.Z.E.I.), čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Za predloženi zakon tada su glasala 34 poslanika, protiv nije bio niko, dok su dva poslanika bila suzdržana.    

Vijeće ministara BiH je polovinom decembra prošle godine usvojilo i uputilo Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje prijedlog tog  zakona, koji je usklađen s odgovarajućim direktivama  i uredbama EU u ovoj oblasti.

Kako je tada saopćeno iz Vijeća ministara BiH, usvajanjem ovog zakona s oznakom 'EI' Bosna i Hercegovina želi poboljšati kapacitete za efikasniju borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Novi zakon harmonizira sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala iz posljednjeg kruga evaluacije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...