SRAMOTA POČINJE U ŠEST: Promocija knjige ratnog zločinca Ćorića u Mostaru zapravo je priča o Čoviću i HDZ-u jučer i danas; Bivši logoraši iz Stoca za „SB“ - „Valentinov i Draganov san...“

U novembru 2017., Ćorić i još petorica bivših dužnosnika tzv. „Herceg-Bosne“ osuđeni su na 111 godina zatvora za zločine počinjene u BiH. Ćorić je osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti uključujući ubistvo, progon, deportaciju, silovanje, zatvaranje, protupravni rad i nečovječno postupanje.

  • Društvo

  • 16. Feb. 2024  16. Feb. 2024

Za 18 sati zakazana je promocija knjige ratnog zločinca, UZP-ovca Valentina Ćorića ”In vino libertas, Autobiografski zapisi iz Haaga”. Mjesto radnje: Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Povodom promocije knjige ratnog zločinca reagirali su, između ostalih, gradski vijećnik Haris Nazdraić, zastupnik u Predstavničkom domu FBiH Sanel Kajan i Udruženje logoraša Mostar, u kojem piše i: "Današnja promocija nije pokajanje nad učinjenim nego žal za onim što nisu uspjeli dovršiti."

A za „Slobodnu Bosnu“, o ovoj promociji govorili su iz Upravnog odbora Udruženja logoraša Stolac.

„Žalosna je sama činjenica da i danas, skoro 30 godina poslije zatvaranja i posljednih koncentracionih logora koje je otvorila politika HDZ-a i tadašnjeg vrha Republike Hrvatske Franje Tuđmana, Gojka Šuška i Janka Bobetka kao naredbodavaca i preko svojih potčinjenih u zamišljenoj tzv. 'Herceg Bosni', HDZ BiH i HVO ne odustaju od svog zamišljenog cilja ili sna, sad samo na drugi način. Dobro je poznato da je Valentin Ćorić jedan od takvih, iz famozne šestorke presuđenih na 111 godina zatvorske kazne za UZP, neko ko promoviše svoju knjigu u Mostaru, i vjerovatno je današnji pokrovitelj HDZ-a na čelu sa nosiocem euroskih vrijednosti Draganom Čovićem“, kažu u Udruženju:

„Knjiga sigurno ne opisuje logore, hiljade gladnih logoraša, patnju, ubistva i nestanak stotina logoraša u željnom ostvarenju zacrtanog cilja uspostave nove Herceg Bosne ili trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini. Istinu o namjeri Valentina Ćorića i njegove družbe u ratu, dokazali smo kroz tri napisane knjige Udruženja logoraša Stolac, istina je da i njegov današnji vođa Dragan Čović će vjerovatno biti prisutan na promociji knjige, a sve dok priča o legitimnom članu Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Sva istina je zapisana u Haagu, ali na Međunarodnom sudu za ratne zločine, ne u hotelskim sobama, Valentinov i Draganov san nikad neće postati stvarnost.“

Sa obilježavanja jedne od godišnjica logora "Koštana bolnica" u Stocu (Foto: Arhiv)

U novembru 2017., Ćorić i još petorica bivših dužnosnika Herceg-Bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u BiH. 

Ćorić je osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti uključujući ubistvo, progon, deportaciju, silovanje, zatvaranje, protupravni rad i nečovječno postupanje.

Promocija ove knjige danas, zapravo je priča o HDZ-u BiH danas. I Draganu Čoviću jučer i danas, a vjerovatno i sutra.

(Dino Bajramović)  

trenutak ...