EKSPERT ZA SIGURNOST AHMED KICO O NAVODNOM ATENTATU NA DODIKA: "Takve stvari su opasne po cijeli region"

Dodao je da bi se takvi navodi mogli istražiti i ukoliko se pokaže da nisu tačni, da bi se trebala provesti istražna radnja.

  • Politika

  • 16. Feb. 2024  

  • 2

Profesor Ahmed Kico, ekspert za sigurnost bio je gost emisije 7 Plus Hayat TV-a gdje je govorio o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Komentarišući informacije da se sprema navodni atentat na Milorada Dodika, Kico tvrdi da se radi o propagandnom djelovanju koje ima i širi kontekst, a to je hibridno djelovanje protiv Bosne i Hercegovine.

"Ugrožavanje predsjednika RS je dio arsenala da se prostor BiH, tačnije Sarajevo proglasi nesigurnim mjestom, odakle se navodno podstiču neki teroristički akti. To su opasne propagandne operacije koje mogu prouzrokovati sigurnosne situacije, ne samo u BiH, nego i u regionu. Važno je da su državne agencije rezolutno iskazale stav da takvih obavještajnih infnormacija nema. Bio je kod vas predsjednik Federlanog MUP-a koji je kazao da takvih informacija nema. S takvim stvarima se ne smijemo igrati, moramo odlučno reći da je to vrsta hibridnog djelovanja protiv interesa države BiH. I sam Dodik pokušava to plasirati stavljajući sebi dodatnu vrijednost, međutim, objektivno ,to nema upotrebnu vrijednost, niti za agencije koje provode zakon, niti za njega lično", istakao je.

Dodao je da bi se takvi navodi mogli istražiti i ukoliko se pokaže da nisu tačni, da bi se trebala provesti istražna radnja.

"To bi se moglo riješiti na način da se tendenciozno plasiraju stvari koje uznemiravaju javnost. U svakom slučaju agencije sa državnog nivoa, entiteta i KS mogu izanalizirati kamo i gdje to sve skupa vodi i u saradnji sa Tužilaštvom vidjeti da li postoji mogućnost određenih krivičnih sankcija. Uznemiravanje javnosti, dovođenje u vezi sa govorom mržnje jeste krivično djelo, ali to treba izanalizirati. Ako se procijeni da ima potrebnih elemenata, nema razloga da se ne krene sa procesnim, istražnim radnjama. Takvi ljudi koji unose nemir se moraju sankcionisati", poručio je.

Što se tiče dodjeljivanja policijske zaštite Sanji Vulić, Kico navodi kako je ministar sigurnosti Nešić prejudicirao stvar.

"Da bi se neka osoba ili VIP osoba štitila i bila pod policijskim nadzorom, mora se uraditi sigurnosna procjena da li je ugrožena, kako je ugeožena, na koji način je ugrožena i sl. Takvu vrstu procejene rade OSA i SIPA. Ne znam da li je Nešić ovo se ispoštovao, ako nije, onda je prekršio zakon. Ministarstvo sigurnosti BiH prije svega ima koordinirajuću ulogu, nema naredbodavnu ulogu", naveo je.

Kada su u pitanju izjave Vulina o ujedinjavanju Srba, Kico je mišljenja da je takva jedna izjava još jedna u nizu hibridnih operacija koje Srbija vodi protiv BiH.

"Vulin to ne bi mogao da nema zaštitu u režimu Vučića. To je pokušaj narušavanja sigunosne situacije, ne u BiH nego u regionu. Vjerujem da određene propagandne aktivnosti Vulin plasira ili zagovara i po nalogu Ruske Federacije. Nekoliko puta je boravio u Rusiji, na vezi je sa strukturuama iz Ruske Federacije. Ne smijemo biti naivni da je to njegova puka retorika. To su ozbiljna promišljanja. Institucije moraju učinkovito reagirati. Ako se to ponavlja, naša diplomatska predstavništva moraju poslati protestnu notu", ocijenio je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...