PROFESOR ŠAĆIR FILANDRA ZA CRNOGORSKE MEDIJE: "Klicanje zastavama susjednih država pokazatelj je nemoći nacionalista, a ne njihove snage"

"Apsolutno sam uvjeren da će sve antrievropske ambicije biti poražene..."

  • Mini market

  • 18. Feb. 2024  

  • 0

Crnu Goru i u predstojećem periodu čekaju novi izazovi i moguće ustavne promjene, ali to neće ugroziti njenu državnost i suverenitet, smatra profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra.

U razgovoru za Pobjedu Filandra primjećuje da je Crna Gora u protekle tri decenije prošla kroz više turbulentnih faza i da nove vlasti, u posljednje dvije godine, nisu ojačale njen suverenitet i unaprijedile vladavinu prava, već, kako kaže, politizovale i instrumentalizovale religiju.

Bez obzira na činjenicu da je Crna Gora, ističe on, trenutno razapeta između evropskih i pretenzija beogradskog režima, profesor Filandra ipak ističe da su crnogorska državnost i nezavisnost neupitne.

"Crnu Goru u nastupajućim vremenima čekaju novi izazovi. Velikosrpski projekat je neće pustiti na miru, a može doći i do značajnih ustavnih promjena. Međutim, apsolutno sam uvjeren da će sve antrievropske ambicije biti poražene i da će ostati na nivou iluzija, što po sebi i jesu", navodi Filandra.

Ističe da je i u Crnoj Gori, baš kao i u Bosni, društveno-politička situacija propraćena kolizijom različitih etničkih i političkih identiteta, a u tom kontekstu je prokomentarisao i potrebu pojedinih crnogorskih državnih i opštinskih funkcionera da u svojim kabinetima ističu zastave i obilježavaju praznike drugih država. Profesor Filandra u tome vidi slabost, a ne snagu nacionalista.

"Mahanje zastavama je nacionalistička zabava na našim prostorima kada, po pravilu, sirotinja gubi glavu zarad navodnih svetih ciljeva. Toga je uvijek bilo, a bojim se i da će biti. Klicanje zastavama susjednih država, što je i u Bosni česta praksa, jeste pokazatelj nemoći nacionalista, a ne njihove snage. Naravno, prije svega je to izraz nepoštovanja zakona vlastite države i njene nemoći da vlada svojim prostorom", navodi on.

Uvjeren je, međutim, da će sve takve pojave vremenom anahronizovati geopolitičke prilike, civilizacijski standardi, kao i demokratske i mirnodopske prakse Evrope.

"Istorija se Crnoj Gori neće ponoviti, bez obzira što ima snaga koje priželjkuju takve reprize", zaključio je profesor Filandra.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...