DODIK NEŠTO SKROMNIJI: Ministar Šteta u Bjelorusiji potrošio 20, a Dodik 10 miliona eura

Dan ranije, Dodik je izjavio nakon posjete bjeloruskoj "Holding kompaniji Belkommunmaš" da RS kupiti 10 ekoloških autobusa za potrebe svojih gradova.

  • Ekonomija

  • 19. Feb. 2024  19. Feb. 2024

  • 0

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko pohvalio je u ponedjeljak u Minsku čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika jer "štiti interese pravoslavaca" na zapadnom Balkanu, dok mu je Dodik uzvratio zahvalom na političkoj potpori.

Dodik boravi u radnom posjetu Bjelorusiji u trenutku kad je suočen sa sve oštrijim kritikama Zapada zbog secesionističke politike i podrivanja stabilnosti BiH. Dodik je zbog toga pod sankcijama SAD i Velike Britanije, dok je Njemačka uskratila financijsku potporu vlastima Republike Srpske.

Dodik je rekao kako se s Lukašenkom dobro razumije jer su obojica pod zapadnim sankcijama pa je tim prije važnije da surađuju. Pohvalio se kako je zahvaljujući vlastima RS blokirano nastojanje da se BiH pridruži zapadnim sankcijama protiv Bjelorusije zbog njezine podrške ruskoj agresiji na Ukrajinu te je dodao kako se raduje jer Bjelorusija "uspješno odolijeva sankcijama".

"On (Lukašenko) je živa legenda", izjavio je Dodik novinarima nakon susreta s bjeloruskim diktatorom za kojega je rekao da mu je poput brata.

Dan ranije, Dodik je izjavio nakon posjete bjeloruskoj "Holding kompaniji Belkommunmaš" da RS kupiti 10 ekoloških autobusa za potrebe svojih gradova.

On je dodao da uz svaki autobus idu i stanice za punjenje.

Dodik je rekao da Republika Srpska kupuje i opremu za poljoprivredu u vrijednosti pet miliona dolara, prenosi ATV.

"Ta oprema će se davati našim poljoprivrednicima prema važećim podsticajima", istakao je Dodik.

Sve u svemu, Dodik je u Bjelorusiji ugovorio kupovinu opreme u ukupnoj vrijednosti od oko 10 miliona eura, što je duplo manji iznos novca koji je Kanton Sarajevo dao Bjelorusima za isporuku 35 trolejbusa. Naime, aktuelna vlast Sarajevskog kantona (SDP, Naša stranka i  NiP) ugovorila je ranije s Bjelorusijom isporuku 35 trolejbusa ukupne vrijednosti 19,5 miliona eura, odnosno blizu 40 miliona KM. To je duplo više od vrijednosti posla koji je u Bjelorusiji ugovorio Milorad Dodik.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...