SUMNJA SE NA "EFEKT ZEČJE RUPE": Evropska unija pokrenula istragu protiv TikToka, da li će kineska kompanija biti kažnjena?

Komisija istražuje i postavke privatnosti za maloljetnike, kao i zadovoljava li ta kineska platforma obavezu repozitorija prikazanih reklama. 

  • HiTec

  • 19. Feb. 2024  

  • 0

Evropska komisija je pokrenula istragu protiv TikToka zbog navodnog kršenja pravila Europske unije o zaštiti djece i transparentnosti oglašavanja na toj društvenoj mreži.

Komisija istražuje stvaraju li TikTokovi algoritmi ovisnost ili takozvani „efekt zečje rupe”, odnosno pojavu da aplikacija korisnike preplavljuje sličnim sadržajem ako pokažu interes za neku temu. 

Komisija istražuje i postavke privatnosti za maloljetnike, kao i zadovoljava li ta kineska platforma obavezu repozitorija prikazanih reklama. 

Istraga se odnosi na potencijalna kršenja Akta o digitalnim uslugama (DSA), relativno novog seta zakona koji regulira online platforme. DSA zahtijeva da one upravljaju raznim rizicima poput zaštite mentalnog blagostanja i prava djece.

Zakonima se također zabranjuje korištenje podataka maloljetnika da bi im se prikazivale ciljane reklame. 

Ako se pokaže da je TikTok doista prekršio ta pravila, prijeti mu kazna do 6 posto godišnjih prihoda, piše agencija dpa.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...