ELMEDIN KONAKOVIĆ, MILIONER SA "MEMLI STRANE": Demonstracija prividne skromnosti šefa bh. diplomatije

Konaković je nekada možda i bio skromni sarajevski dječak „sa memli strane“ koji je s rajom „kuckao“ svaku marku za izlazak u grad, ali činjenica je da on to već dugo nije...

  • Politika

  • 19. Feb. 2024  19. Feb. 2024

  • 4

Piše: MAJA RADEVIĆ

Teško da postoji išta što je više izopačeno, tragikomično, gotovo bi se moglo reći perverzno, od nasušne potrebe bosanskohercegovačkih političara da sebe predstave kao „sasvim obične ljude“ koji žive poput većine drugih građana - skromne, štedljive i uglavnom opterećene višedecenijskim kreditima. To je umijeće tokom godina gotovo do savršenstva doveo predsjednik SDA Bakir Izetbegović sa zavidnom kondicijom neumorno obilazeći gradove, sela i opštine širom naše države, identifikujući se sa „običnim narodom“ i naglašavajući skromne uvjete u kojima živi, iako za to, svi znamo, objektivno nema potrebe. Istina, taj koncept velikomučenika bi mu s vremena na vrijeme znala narušiti supruga Sebija koja je u raznim prilikama ponosno isticala skupe dizajnerske torbice i odjeću, ne pridajući preveliku pažnju predizbornim govorima svog muža u kojima se prisjećao teškog, mukotrpnog života zatvorenikovog sina koji je prevrtao svaki dinar, kako je često znao reći pred okupljenom masom „običnih“ ljudi...

Bakir Izetbegović danas je penzioner, trenutno ne previše aktivan na političkoj sceni i manje-više nikoga i ne zanima kako mu teku skromni penzionerski dani. Tamo gdje je stao Izetbegović, nastavio je njegov nekadašnji agilni omladinac i uzdanica Elmedin Konaković, danas predsjednik Naroda i pravde i šef bh. diplomatije.

SKROMNI DEČKO SA SOUKBUNARA

Otkako je u medije „procurila“ shema EUROPOL-a koja ga povezuje sa nekim sumnjivim momcima iz Dubaija, Konaković se silno trudi pokazati kako je on, uprkos visokoj političkoj funkciji koju trenutno obavlja te činjenici da je lider stranke koja čini državnu vlast, i dalje „dijete mahale“, skroman dečko sa Soukbunara, „rodio se i odrastao na memli strani“, kako je to sam napisao (i šta god to značilo). U namjeri da demonstrira svoju skromnost, Konaković je na press konferenciji prošle sedmice pred brojnim predstavnicima medija priznao kako je često išao u Dubai u privatnom aranžmanu, prvo na „honeymoon“ sa suprugom, a kasnije i bez nekog posebnog povoda. Ali kako je svima jasno da odmori u Dubaiju nisu baš jeftini, ministar Konaković imao je potrebu naglasiti da je pronalazio povoljne aranžmane za sebe i porodicu, umjesto da odsjeda u luksuznim hotelima.

„Ja sebi mogu priuštiti Dubai do te granice, ne mogu onaj ekskluzivni o kojem ste vi pisali, neki od vas... Svaki naredni put odsjedao sam u apartmanu jednog Bosanca i Hercegovca, ustvari nije njegov nego ta agencija njegova to radi, kojeg vjerovatno svi poznajete, koji je baš pristupačan i preporučujem vam bez provizije da tamo kad idete, odsjednete u tom apartmanu“, rekao je Konaković novinarima u Sarajevu.

Par dana nakon ovog burnog obraćanja medijima i javnosti, ministar Konaković nam je tokom jednog od svojih mnogobrojnih službenih putovanja uslikao zavjesu u avionu koja dijeli biznis klasu od ekonomske klase, te naširoko obrazložio zašto on, kada god je u prilici, putuje jeftinijom, ekonomskom klasom.

„Delegacije naše zemlje koje na kraća putovanja lete biznis klasom bacaju hiljade maraka, a ako putuju češće troškovi su zaista veliki. Ako više delegacija leti više puta, e to je već ozbiljan problem…“, naružio je Konaković svoje kolege političare koji se bahate po aerodromskim VIP salonima i lete isključivo biznis klasom.

Ako je suditi prema podacima koje je dostavio Centralnoj izbornoj komisiji BiH 2022. godine, Elmedin Konaković je tokom godina aktivnog bavljenja politikom stekao pozamašnu imovinu. Predsjednik NiP-a prijavio je tada CIK-u da mu godišnji prihodi ne prelaze cifru od 46.200 KM, a od toga na plate ide 38.500 KM. Konakovićeva mjesečna plaća kao ministra vanjskih poslova iznosi nešto više od 5.600 KM, dok je kao zastupnik u Skupštini KS u mandatu 2018.-2022. mjesečno zarađivao oko 3.400 KM.

Konaković posjeduje kuću vrijednu 250.000 KM koju je naslijedio od roditelja, te se ista dijeli na 1/3 sa njegovim sestrama. Vozi automobil Škoda Kodiaq iz 2018. godine koji je procijenio na 45.000 KM, koje je kupio na leasing u Porscheu, a njegova zadnja rata isplatit će se 2027. godine.

Supruga Dalija suvlasnica je dvije kuće, te nekoliko stanova i poslovnih prostora, a imovina koja se vodi na njeno ime prije dvije godine procijenjena je na više od osam miliona maraka - tačnije 8.575.000 KM (treba napomenuti da procjenu svoje imovine CIK-u daju sami političari; rijetko je u pitanju stvarna vrijednost, posebno s obzirom na npr. stalni rast cijena nekretnina, op.a.). Konaković je 2022. prijavio da sa suprugom ima i ušteđevinu nešto veću od 100.000 KM.

ONI KOJI ZARAĐUJU POPUT KONAKOVIĆA...

Dakle, Elmedin Konaković zajedno sa svojom suprugom posjeduje imovinu koja je za većinu „običnih građana“ BiH nedostižna. U trenutku kada je novinarima srdačno preporučivao „povoljne aranžmane“ u Dubaiju, jasno je da Konaković nije imao pojma kolika je prosječna plaća novinara u Bosni i Hercegovini, niti ga se to tiče. Jer da zna i da ga se tiče, znao bi da su za jednog novinara/ku sa prosječnom plaćom čak i ti „povoljni aranžmani“ u Emiratima izrazito nepovoljni (ko im je kriv što su novinari, reklo bi se...). Osim toga, ministar Konaković već je dovoljno dugo u politici da bi mu trebalo biti jasno da tih nekoliko desetina hiljada maraka koje će on lično uštedjeti „žrtvujući“ se letenjem u ekonomskoj klasi (uz svu pohvalu njegovoj skromnosti) „običnim“ građanima neće značiti apsolutno ništa, niti će taj novac na njihove živote imati bilo kakvog utjecaja. Taj će se budžetski višak, ako ga bude, jednostavno preliti iz jedne u drugu kasu za opsluživanje goleme hobotnice državne administracije, ili će u najboljem slučaju kroz par godina dočekati nekog drugog ministra koji neće biti toliko skroman kao Konaković.

Elmedin Konaković je nekada možda i bio skromni sarajevski dječak „sa memli strane“ koji je s rajom „kuckao“ svaku marku za izlazak u grad, ali činjenica je da on to već dugo nije. Oni koji zarađuju poput Konakovića ne žive od prvog do prvog u mjesecu i ne moraju dizati kredit u banci da bi otišli na ljetovanje sa porodicom jedanput godišnje. Oni koji zarađuju poput Konakovića ne gledaju prije kupovine namirnica gdje su ove sedmice najveća sniženja i ne oblače se na sarajevskim buvljacima. Oni koji zarađuju poput Konakovića ne idu nedjeljom na auto-pijacu u nadi da će „iskopati“ kakvu kućnu potrepštinu ili dobro očuvan komad odjeće za samo nekoliko maraka.

I da ne bude zabune, sasvim je u redu što oni koji zarađuju poput Konakovića to ne rade – pod uslovom, naravno, da su svoj novac i imovinu pošteno stekli. I čemu onda ta lažna skromnost?!

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...