RUSKI PILOT KOJI JE PREBJEGAO U UKRAJINU BRUTALNO UBIJEN U ŠPANIJI: Kuzminov dobio 500.000 dolara da preda Kijevu moćni helikopter

Кuzminov (33) je pronađen sa višestrukim ranama od vatrenog oružja u garaži u primorskom gradu Viljahosa u blizini Benidorma.

  • Evropa

  • 19. Feb. 2024  

  • 0

Ruski pilot Maksim Kuzminov koji je prejbegao u Ukrajinu sa oklopnim helikopterom Mi-8 ubijen je u Španiji!

Кuzminov (33) je pronađen sa višestrukim ranama od vatrenog oružja u garaži u primorskom gradu Viljahosa u blizini Benidorma.

Informaciju su prenijeli španski i ruski državni mediji.

Кuzminovu je navodno obećana nagrada od 500.000 dolara za prejbeg sa ruskim vojnim helikopterom u Ukrajinu.

Pilot je u Rusiji osuđen kao izdajnik.

Kuzminov je izazvao senzaciju kad je u augustu 2023. godine sletio svojim oklopnim helikopterom na vojni aerodrom u Harkovskoj oblasti. Ukrajinska vojna obavještajna služba je kasnije otkrila da ga je ujbeđivala da prebjegne i da je Kuzminov uputio apel drugim pilotima da ga prate.

"Кontaktirao sam predstavnike ukrajinske obavještajne službe, objasnio svoju situaciju, na šta su mi ponudili ovakvu opciju: 'Hajde, mi garantujemo vašu bezbjednost, garantujemo nova dokumenta, garantujemo novčanu nadoknadu, nagradu'", rekao je tada Kuzminov za ukrajinske medije.

Britanski tabloid Sun, međutim, navodi da je tada rečeno da Kuzminov ima 28 godina, a da muškarac, koji je u nedjelju pronađen mrtav u Španiji, navodno ima 33 godine.

Ruski državni mediji naveli su da je Кuzminov navodno ubio dvojicu svojih članova posade prije nego što je sletio u Ukrajinu.

Кuzminov je po dolasku u Ukrajinu optužio Putina za genocid zbog "brutalnog ubijanja" Ukrajinaca i Rusa u neželjenom ratu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...