PROFESOR SENADIN LAVIĆ, OTVORENO: "Lideri 'Trojke' igraju na oštroj ivici; Zašto bi mi građani BiH pristali na ucjene Čovića i Dodika?" (VIDEO)

Lavić za rad državne koalicije smatra da su došli samo da obnašaju vlast.

  • Politika

  • 20. Feb. 2024  20. Feb. 2024

  • 1

Fokus državne vlasti trenutno je na ispunjavanju preostalih uvjeta za otvaranje pristupnih pregovora s EU.

Bosna i Hercegovina se priprema za mart, ključni mjesec u kojem će biti poznato je li zemlja ispunila zadatke i stekla uvjete za otvaranje pregovora s EU. O tome hoće li BiH to uspjeti uz brojne ucjene, ultimatume od pojedinih lidera vladajuće koalicije, govorio je Senadin Lavić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu za Hayat TV.

"Ne vidim velike rezultate. Tragedija je da ne možemo usvojiti dva zakona. Da nije bilo pritiska ili poticaja EU, ovdje se ne bi stvar pokrenula nigdje. Mogli bismo samo sanjati o tome. Pozitivno je da je neko ipak malo potakao ovaj sistem i ljude koji trenutno obnašaju vlast i primorao ih da nešto rade", rekao je Lavić.

Lavić za rad državne koalicije smatra da su došli samo da obnašaju vlast.

"To nije koalicija. Ovo što su sveli na bošnjačku kvotu, trude se da izvuku bilo kakvu nit koja bi mogla da doprinese nekom napretku BiH. To nije nemoguće kada imate SH pakt organiziran protiv svega bosanskog. Ponašaju se kao da bi se moglo nešto desiti. Nemaju nikakve mogućnosti da bilo šta bitno promijene i donesu okret u ovoj zemlji. Obećanja što su nam davali, vidjeli smo da su to šarene laže. Mlada popualcija ne vjeruje političarima", ističe Lavić.

Bosna i Hercegovina teži ka ispunjavanju uslova za otvaranje pristupnih pregovora sa EU. Lavić se osvrnuo na to da li Dodik i Čović pokušavaju ispuniti ono što je njima potrebno.

"Čoviću je u interesu Izborni zakon, da omogući da se etnički glasa. On ne može izmijeniti Ustav. To su podvale javnosti. Znamo kako je došlo do Dodikove pobjede. Zašto bi mi građani BiH pristali na ucjene Čovića i Dodika. Nemamo razlog da pristanemo. Ovdje je puno nepoznatih elemenata i čudnih stvari. Lideri Trojke igraju na oštroj ivici. Može se otići u provaliju, ali i ostaviti mala korist. Ta igra je vrlo opasna. Antibosanske, velikosrbijanske snage, gdje god mogu preuzimaju institucije. Ne trebamo biti naivni da ne vidimo šta se radi", govori Lavić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...