U BEOGRADU VRI, VUČIĆ OTKRIVEN: Toma Fila priznao izbornu krađu!

"Jučer se desilo nešto jako zanimljivo, a to je da odlazeća vlast nije ni ušla u skupštinu grada, već je na platou ispred održala konferenciju za novinare tvrdeći da ima većinu, bez namjere da tu većinu pošalje unutra", kazao je Obradović

  • Regija

  • 20. Feb. 2024  

  • 1

"Vlast je uhvaćena sa prstima u medu, u krađi izbora, i gledaju kako da se iz toga izvuku sa što manje posljedica", kaže za N1 Vladimir Obradović, kandiditat za gradonačelnika Beograda ispred liste Srbija protiv nasilja komentarišući odlaganje konstitutivne sjednice Skupštine Beograda za 1. mart

"Jučer se desilo nešto jako zanimljivo, a to je da odlazeća vlast nije ni ušla u skupštinu grada, već je na platou ispred održala konferenciju za novinare tvrdeći da ima većinu, bez namjere da tu većinu pošalje unutra", kazao je Obradović u emisiji Dan uživo.

Prema njegovim riječima, to šalje "dosta kontroverznu poruku".

"Oni mogu da na ovim pokradenim izborima kupe ili na neki drugi način nabave dva odbornika i formiraju većinu, ali oni to ne smiju da urade, jer mi znamo da su krali, oni znaju da su krali, međunarodna zajednica zna da su krali, ali i vladajuća struktura zna da međunarodna zajednica ima dokaze", tvrdi Obradović.

Na pitanje zašto nisu jučer formirali većinu ako je imaju, gost N1 kaže:

"Oni su sami zakazali sjednicu za taj dan i onda toj sjednici nisu pristupili. Tu su i neki zakonski rokovi, sjednica je morala da se zakaže. Ja ne vjerujem da je to bio njihov unaprijed smišljen plan, oni nemaju tu dalekosežnu strategiju, oni su uhvaćeni sa prstima u medu, u krađi i gledaju kako iz toga da izađu sa što manje štete. Imali su juče nekoliko opcija, oni su se odlučili za jednu čudnu, zamislite da tvrdite da imate većinu i onda ne uđete u Skupštinu", kazao je Obradović.

Njemu je, dodaje, zanimljivo i pisanje "prorežimskih tabloida o tome".

"Oni tvrde da opozicija nešto tegli, dovlači, što znači da su oni već jednom nogom ponovo u kampanji", navodi.

Nosilac liste SPS i kandidat te stranke za gradonačelnika Beograda Toma Fila rekao je da su naprednjaci i SPS imali većinu za konstituisanje Skupštine Beograda, ali da "nisu željeli da sastave vlast". "Nisu samo dva odbornika u pitanju, nego četiri", naglasio je Fila.

"Toma Fila kada je jučer ušao u salu i prišao nama, on je rekao: 'Niste valjda na mene ljuti, pa nismo vas mi pokrali'. On je to rekao pred 50 odbornika i time je priznao da je bilo krađe, ali da ne vidi svoju ulogu u tome… I onda je sjeo tu, vidi se na snimcima, imao je papir, pročitao je s njega i to je bilo to. Mislim da Toma Fila to govori da bi prebacio loptu na drugu stranu, a da ne govorimo o onome što treba - kako je izgledao taj mehanizam krađe", naglasio je Obradović.

alt

Toma Fila (FOTO: ATA Images)

Poručuje i da, ako vladajuća struktura u gradu ima većinu, da to treba jasno da kaže.

- To je prebacivanje lopte da i o tome govorimo. Ako imate tu većinu, pa što ne kažete koji su to odbornici. Je l’ sramota podržavati SNS? Ako mislite da nije, treba valjda ponosno da kažete da ste ih podržali - kazao je Obradović.

Smatra da će se, ipak, ići na nove izbore.

- Da idemo na nove izore govori i izjava Šapićeva juče, pričao je o svemu i svačemu, najmanje o tome šta će da urade u gradu - ocenio je Obradović.

On kaže i da među "četiri odbornika" koje pominje Fila, nije nijedan iz koalicije Srbija protiv nasilja. Potvrdio je da je bilo nekih indirektnih kontakata odbornika iz Zeleno-levog fronta, o čemu je govorio i Dobrica Veselinović ranije.

Lista Srbija protiv nasilja smatra da je sada najbitnije da međunarodna misija dođe u Srbiju i istraži krađu izbora.

- Niko nije verovao da će ova rezolucija Evropskog parlamenta da se desi tako brzo i da će biti tako konkretna. Ona ima vrlo eksplicitne zaključke, odnosno preporuke šta uraditi. Očekujem čim se dobije izveštaj ODIHR-a, da će Evropska komisija pristupiti formiranju komisije koja će itražiti izbore - kaže Obradović i dodaje da "vlast tu misiju neće smeti da odbije".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...