DRAMA U SUSJEDSTVU: Rasprava o prijedlogu za raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora…

Da bi prijedlog prošao i Sabor se raspustio, za njega mora glasati 76 zastupnika.

  • Regija

  • 21. Feb. 2024  

  • 0

Sabor će raspravljati o oporbenom prijedlogu za raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora. Prije dva mjeseca u proceduru ga je poslao SDP, a sada je na vrh dnevnog reda poguran potpisima zastupnika većine opozicionih stranaka. 

Prijedlog SDP-a o raspuštanju Sabora u proceduri je od decembra prošle godine kada ga je Klub uputio potaknut aferom Mreža, a zahvaljujući prikupljenim potpisima, njih više od 30, opozicija je uspjela pogurati raspravu o raspuštanju za ove sedmice.

Lijevim strankama u potpisima su se pridružili Most i Hrvatski suverenisti, ne i Domovinski pokret.

Peđa Grbin u utorak je ustrajao da su se unatrag godinu dana skupili brojni razlozi da se sadašnji Sabor raspusti i raspišu izbori za novi, od afere Ina, preko lex. AP do imenovanja Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom.

-Sve to pokazuje da imamo korumpiranu i vlast koja se ne može baviti ničim smislenim osim aferama, kaže Grbin, pa poručuje da je aktuelna Vlada gotova, a da Sabor treba raspustiti i raspisati izbore na kojima će građani odlučiti o smjeru kojim Hrvatska treba krenuti.

Poziva da se izbori dogode čim prije i zbog još jednog razloga - kako bi mogli spriječiti da ovo zlo od Turudića doista i dođe na čelo DORH-a i počne raditi.

Da bi SDP-ov prijedlog prošao i Sabor se raspustio, za njega mora glasati 76 zastupnika.

Sabor će danas raspraviti i izmjene koje se predlažu u Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Zbog uvođenja eura, propisuje se da značajnu pregovaračku snagu u smislu Zakona ima kupac koji je ostvario ukupni godišnji prihod od najmanje dva miliona eura umjesto dosadašnjih 15 miliona kuna, a briše se odredba o krajnjoj prodajnoj cijeni.

Matični odbor za poljoprivredu predložio je Saboru da donese zaključak i obaveže ministarstva poljoprivrede i gospodarstva, Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja i Državni inspektorat da u roku od tri mjeseca razmotre pozitivna iskustva drugih država članica EU u sprječavanju nepoštenih trgovačkih praksi.

Osobito se to odnosi na prakse vezane uz sljedivost poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, kao i metode utvrđivanja proizvođačkih cijena i sustave za njihovo praćenje te da temeljem istih ponude rješenja kojima bi se osigurala pravednija raspodjela vrijednosti u lancu opskrbe hranom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...