"SB" NA SJEDNICI GRADSKOG VIJEĆA GRADA SARAJEVA: Zanima li vas koliko je koštalo postavljanje praznične dekoracije u Sarajevu? (FOTO)

Dekorisanje grada u vrijeme novogodišnjih i drugih praznika doprinosi atraktivnom izgledu Sarajeva, navodi se u informaciji, što čini ugodnim život građana, ali i brojnim turistima.

  • Vijesti

  • 21. Feb. 2024  22. Feb. 2024

  • 0

Pred vijećnicima Gradskog vijeća Grada Sarajeva danas će se naći informacija o prazničnom ukrašavanju Sarajeva. Dekorisanje grada u vrijeme novogodišnjih i drugih praznika doprinosi atraktivnom izgledu Sarajeva, navodi se u informacijama, što čini ugodan život građana, ali i brojnih turista.

Ususret Sarajevo Film Festivalu, u ulici Ferhadija u augustu 2023. godine Grad Sarajevo postavio je dekorativno cvijeće - ukras višeća dekoracija "Cvjetna kiša".

Po uzoru na brojne gradove širom Evrope, postavljeni su šareni kišobrani u ulici Ferhadija u novembru 2023. Iz budžeta Grada Sarajeva za ovu namjenu utrošeno je 3.510,00 maraka.

U 2022. izvršena je nabavka svjetlosne dekoracije, te je u razdoblju od 15.2.2022. do 15.1.2023. dekorativna rasvjeta postavljena na devet sarajevskih mostova: Šeher-ćehajina ćuprija, Novi most Vijećnica, Careva ćuprija, Latinska ćuprija, Drvenija, Ćumurija, Čobanija, Festina lente i Eiffelov most.

Prošle godine izvršena je nabavka dekorativne rasvjete, s ciljem dodatnog ukrašavanja mostova i zgrade Vječne vatre, ali i drugih dijelova grada.

Od 15.12.2023. do 20.1.2024. dekorativnom rasvjetom dodatno, u odnosu na prethodnu sezonu, ukrašena je fasada Vječne vatre postavljanjem zlatne mašne na središnjem dijelu. Dodatno su dekorisani lukovi mostova Ćumurije kao i ulazi na mostove Šeher-ćehajina ćuprija i Latinska ćuprija na kojima su postavljeni elementi u obliku fenjera.

Ukrašena su i 22 stuba javne rasvjete na šetnici Obala Maka Dizdara. Iz budžeta Grada za 2023. godinu za ovu namjenu utrošeno je 60.545,16 maraka.

- Na zahtjev Vrhbosanske nadbiskupije, Grad Sarajevo je, u suradnji s Općinom Stari Grad, osigurao ukrašavanje božićne jelke ispred Katedrale Srca Isusova. Iz budžeta za 2023. godinu za ovu namjenu realiziran je iznos od 5.850,00 maraka.

Također, JP Olimpijski bazen Otoka, čiji je osnivač Grad Sarajevo, ukrasio je prednji dio fasade svečanom rasvjetom, dok je JP Sarajevo ispred sarajevske Vijećnice postavilo bogato ukrašenu novogodišnju jelku - navodi se u informaciji čiji je predlagač gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...