ZIMSKI HIT; NAPRAVITE MIJEŠANU KISELU SALATU: Ide uz sve, a posebno uz neki konkretni mesni saft sa...

(...) okruglicama od kruha.

  • Gastro

  • 21. Feb. 2024  21. Feb. 2024

  • 0

Satojci: 

Povrće:

2 glavice svježeg kupusa

1 kg krastavaca

1 kg paprike

0,5 kg mrkve

1 kašika soli

Tekućina:

2 l vode

700 ml alkoholnog octa

2 kašike soli

4 kašike šećera

biber u zrnu, lovorov list, kopar

Priprema: 

1. Pripremite povrće

Svježi kupus narendajte ili narežite tanko kao za salatu, a krastavce na tanke ploške. Papriku, ako je velika i mesnata, možete narendati, a ako imate sitniju, onda je narežite na trakice. Mrkva je najbolja kad je narezana na tanke ploške, baš kao i krastavci. Potrebno je sve povrće staviti u jednu veliku posudu, pa posoliti kako biste lakše mogli napuniti staklenke. Kad ga posolite, ostavite da odstoji sat vremena.

2. Napravite preljev od octa

Pomiješajte vodu, ocat, so, šećer i biber u zrnu, zakuhajte da se šećer i so rastope.

3. Prelijte

Pripremljenim preljevom prelijte povrće posloženo u staklenke, odmah dobro zatvorite čistim poklopcima. Stavite u rernu zagrijanu na 150 stepeni i ugasite, da se staklenke preko noći ohlade zajedno s rernom. Druga opcija je da stavite staklenke u lonac napunjen vodom pa zakuhate, odmah ugasite i isto ostavite da se staklenke ohlade zajedno s vodom, prenosi Index.hr. Tako će nastati vakuum u staklenkama i spremne su za stajanje do zime. 

Prijatno!:)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...