DOŠLO JE DO ANOMALIJE U PUTANJI SATELITA: Ponire prema istočnom dijelu Hrvatske, čeka se pad

ERS-2 je širok oko 11.8 metara. Dimenzije njegovog solarnog panela su 11.7 x 2.4 metra, a antene SAR 10 x 1 metar. Njegova ukupna masa prilikom lansiranja bila je 2516 kilograma, no sada, nakon što je potrošio gorivo, ima masu od oko 2294 kilograma.

  • HiTec

  • 21. Feb. 2024  21. Feb. 2024

  • 1

Satelit ERS-2, prema objavi Evropske svemirske agencije (ESA) na društvenoj mreži X, danas bi trebao pasti na Zemlju, a iz Hrvatske bi se mogao vidjeti kasnije poslijepodne ili navečer.

Naime, u atmosferu će ući na potezu koji ide preko centralne Evrope, a jedan astronom amater s Čiova tvrdi da ga je već vidio. Prema ESA-inoj jučerašnjoj najavi na društvenoj mreži X, satelit je tokom svog pada trebao preletjeti preko Italije prema zapadnim obalama Norveške. Međutim, u međuvremenu se procjena putanje promijenila pa bi trebao preletjeti istočnim dijelom Hrvatske.

“Postoji dobra (i vjerojatno posljednja) šansa da vidimo ERS-2 iz centralne Europe oko 18:30 CET večeras (CET je naše vrijeme, op. a.). Gdje i kada će satelit biti vidljiv, ovisi o vašoj lokaciji i pokrivenosti naoblakom”, poručila je jučer ESA.

Vremenski prozor neizvjesnosti

No, stranica N2YO.com, koja prati prelaske raznih satelita po nebu, dala je danas svoju procjenu prema kojoj će ERS-2 proći točno preko Hrvatske i središnje Evrope prema Švedskoj i Norveškoj (slika dolje). Prema toj stranici, ERS-2 bi preko Hrvatske trebao preletjeti oko 17:55.

Najnoviji izračuni ESA-inih stručnjaka predviđaju pak da bi se ulazak u atmosferu trebao dogoditi nešto ranije nego što je to bilo najavljeno jučer na X-u, oko 16:49. Međutim, treba uzeti u obzir da je vremenski prozor neizvjesnosti +/- 1.76 h.

Što je ERS-2?

Satelit Evropean Remote Sensing 2 (ERS-2) Evropske svemirske agencije (ESA), lansiran 21. aprila 1995., bio je jedan od najsofisticiranijih satelita za promatranje Zemlje koji je razvila i lansirala Evropa. Zajedno sa svojim gotovo identičnim prethodnikom, ERS-1, prikupljao je vrijedne podatke o kopnenim površinama Zemlje, oceanima i polarnim kapama. Odigrao je važnu ulogu u praćenju prirodnih katastrofa kao što su teške poplave i potresi u udaljenim područjima.

Nakon 16 godina uspješnog rada, ESA je odlučila prekinuti misiju ERS-2 i deorbitirati satelit. Proveden je niz od 66 manevara deorbitiranja, pri čemu je iskorišteno preostalo gorivo satelita i smanjena njegova prosječna visina sa 785 km na približno 573 km. Ovaj je manevar značajno ubrzao njegovo orbitalno propadanje i smanjio rizik od sudara s drugim satelitima ili svemirskim otpadom. Svi instrumenti i elektronički sustavi u njemu su deaktivirani, a unutarnje baterije ispražnjene kako bi se smanjila fragmentacija tokom ponovnog ulaska.

Većina dijelova će izgorjeti

Kako se visina orbite ERS-2 smanjuje, on će ponovno ući u Zemljinu atmosferu kada dosegne visinu od otprilike 80 km. Većina njegovih dijelova izgorjet će tokom ponovnog ulaska, a većina onih koji ne izgore past će u ocean.

ERS-2 je širok oko 11.8 metara. Dimenzije njegovog solarnog panela su 11.7 x 2.4 metra, a antene SAR 10 x 1 metar. Njegova ukupna masa prilikom lansiranja bila je 2516 kilograma, no sada, nakon što je potrošio gorivo, ima masu od oko 2294 kilograma.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...