ČLAN UO KCUS-a DRAGAN STEVANOVIĆ O ODLUCI MINISTRA RIMCA: Nismo pristali na prijetnje, ucjene i pritiske; Ministarstvo očito jeste

Sada je na potezu Vlada FBiH - kaže Stevanović

  • Društvo

  • 22. Feb. 2024  22. Feb. 2024

  • 2

Član privremenog Upravnog odbora KCUS-a dr. Dragan Stevanović (SDP) komentarisao je odluku federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca da ne potpiše saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a.

- Odgovorno tvrdim: PUO KCUS je u svom dosadašnjem radu u potpunosti poštovao zakonsku proceduru i ni u jednom segmentu nije prekršio niti jedan pravni propis prilikom razrješenja i imenovanja direktora KCUS. Nismo pristali na prijetnje i ucjene kandidata koji su i prije bilo kakve odluke PUO prijetili sudom ukoliko baš oni ne budu izabrani "jer su najbolji". Takve radnje su nedopustive po Zakonu – napisao je Stevanović.

Dodao je da nezadovoljni kandidati imaju pravo uvida u kompletnu dokumentaciju nakon odluke PUO i pravo pokretanja upravnog spora pred nadležnim sudom.

- Zakonom nije predviđeno njihovo obraćanje ministru u toku konkursne procedure (to je svojevrsan pritisak na donosioca odluka) i zato smo takve pritiske jednoglasno odbili, Ministarstvo očito nije.

Zakon i podzakonski akt su vrlo jasni u pogledu uslova. Postdiplomski studij je legitiman dokaz. A to što Ministarstvo nije, ako misli da treba, preciziralo svojim Pravilnikom, šta postdiplomski studij treba da sadrži, njihov je problem a ne problem kandidata i PUO – kaže Stevanović.

Podsjeća da je privremeni UO KCUS-a organ upravljanja u ime Federacije BiH.

- Sada je na potezu Vlada FBiH, ili je PUO radio u skladu sa smjernicama Vlade ili to radi ministar? Neko mora snositi odgovornost, ili članovi PUO ili ministar – zaključio je Stevanović.

Podsjetimo, u obrazloženju Federalnog ministarstva zdravstva o tome zbog čega nije data saglasnost Ismetu Gavrankapetanoviću navodi se: "Prije, a i nakon donošenja Odluke privremenog Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kojom je prof. dr. I. Gavrankapetanović imenovan za generalnog direktora, kao i prije primitka takve Odluke u Federalnom ministarstvu zdravstva, kao i nakon primitka iste, pristižu prijave na, kako se to navodi, 'nepravilnosti i kršenja prava' od različitih fizičkih osoba, njihovih punomoćnika, i institucija. Predmetnim prijavama se, citirano, navodi kako 'postoji visok stepen sumnje da predloženi kandidat ne ispunjava tražene uslove', pri čemu se preciziraju takvi navodi i nepravilnosti, te, ističe se dalje, da federalni ministar 'prije davanja saglasnosti na izbor i imenovanje sve navedene činjenice provjeri i time spriječi osnovanu sumnju na inženjering u postupku izbora i imenovanja."

Iz Ministarstva su dalje naveli kako je Gavrankapetanović na konkursu priložio Uvjerenje Ekonomskog fakulteta o završenom drugom ciklusu studija kojim je stekao akademsku titulu "magistar menadžmenta smjer Upravljanje kvalitetom u zdravstvu", uz napomenu da je "uvjerenje privremenog karaktera do izdavanja diplome". 

Diplomu, međutim, nije priložio, iako mu je ona izdana još 18. decembra 2021. godine. 

"Kako je predmetnim uvjerenjem naznačeno da je isto privremenog karaktera, to jest da važi do izdavanja diplome, te kako je diploma nesporno izdana 18. decembra 2021. godine, sasvim je jasno da priloženo uvjerenje u vrijeme provedbe javnog poziva i u kontekstu konkursnog postupka nije važeće i kao takvo nema dokaznu snagu u skladu naznakama ovlaštenog izdavatelja, čime se, dakle, prijava kandidata ne može okarakterizirati ispravnom, urednom i/ili potpunom", naveli su iz Federalnog ministarstva zdravstva.

(SB)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...