IZ SRCA SRBIJANSKE OPOZICIJE ZA “SB” KOMENTARIŠU RASPAD STRANKE DOKTORA NESTOROVIĆA: „DB stvorio...“

(...) DB ugasio.

  • Regija

  • 22. Feb. 2024  22. Feb. 2024

Piše Dino Bajramović

Kontroverzni ljekar-pulmolog, konzervativni profesor, političar u pokušaju, simpatičan Aleksandru Vučiću (bio ili je i dalje?), koji je „slavu“ širom regije stekao prije četiri godine kada je koronu, “proglasio” najsmješnijim virusom ikada, najavio je raspad svog političkog pokreta „Mi - glas iz naroda“. Jazuk.

DOZVOLITE DA SE PREOBRAZIMO

Istina, nikom nije jasno zbog čega je Branimir Nestorović ušao u politiku, ali izgleda da ne misli izaći. Odnosno, uglavnom nikom nije jasno, ali jeste našem sagovorniku iz Demokratske stranke: „DB stvorio, DB ugasio.“ Dakle, tajna policija Srbije, kakav god akronim imala.

Osnivači pokreta „Mi - glas iz naroda“ bili su, u martu 2023. Branimir Nestorović (ljekar i profesor u penziji), Jovan Janjić (pisac, kultorolog), Mitar Kovač (general u penziji), Siniša Ljepojević (novinar), Aleksandar Pavić (politolog), Branko Pavlović (pravnik) i Dragan Stanojević (ekonomista, preduzetnik). Pokret je kolokvijalno nazvan „Hepi koalicija“, jer su svi njegovi osnivači, u vrlo kratkom roku, bili gosti na toj televiziji. Vučiću naklonjenoj, naravno.

Na Izborima koji su u susjednoj državi održani 17. decembra prošle godine ostvarili su veliki uspjeh, osvojivši 13 zastupničkih mandata u Skupštini Srbije kao i šest odborničkih u Skupštini Beograda. Da su se priklonili SNS-u, već bi bila formirana većina u Beogradu, a novi gradonačelnik postao onaj stari, Aleksandar Šapić. Ali nisu htjeli, mogli, pristali. O partnerstvu sa koalicijom „Srbija protiv nasilja“ nije bilo ni govora. Kako će sada reagovati, ovako deformisani, niko ni ne prognozira.

U samom toku „preobražaja pokreta u političku stranku“, kako su to fino upakovali, dogodili su se sukobi unutar rukovodstva pokreta, zbog kojih se i počeo raspadati, odnosno - raspao se, barem u onoj svojoj originalnoj bazi. Tako su iz one „sedmorke“ iz trećeg pasusa, Nestorović i Pavić demonstrativno napustili pokret, što je bila informacija koju smo pročitali jučer ujutro, da bi popodne Nestorović izjavio da njih dvojica ne mogu napustiti taj pokret, jer su ga i osnovali. Da, ali osnovala ga je i preostala „petorka“. Pa, nek' skoknu do suda ako treba. Što se tiče naziva njihovog zastupničkog kluba u Skupštini Srbije u bližoj perspektivi, e za to je Nestorović osmislio sintagmu: „Pravi MI“.

MA NEK' SE RAJA ZABAVLJA  

U “Zeleno-levom frontu”, bitnom segmentu koalicije “Srbija protiv nasilja” kažu da uopšte ne znaju šta se dešava: “A i ne može se ništa reći o njihovim unutrašnjim odnosima. Osim da je to sve svakako Vučićev projekat. Da li imaju problema stvarno, što me ne bi čudilo ili je neka nameštaljka, nemam pojma“, veli naš sagovornik iz spomenutog ZLF-a.

Gradska izborna komisija Beograda je 3. januara usvojila ukupni izvještaj o rezultatima izbora za odbornike Skupštine Grada Beograda prema kojoj je lista „Aleksandar Vučić - Beograd ne sme da stane“ dobila 49 mandata, a izborna lista „Srbija protiv nasilja“ (SPN) osvojila 43 mandata. Ukupan broj odbornika je 110. Vučiću je Nestorović trebao za formiranje većine.

Imamo info i iz Gradske izborne komisije Beograda, onog dijela koji gleda „ulijevo“: „Sve je to zabava i skretanje pažnje. Ja ne pratim taj cirkus oko Nestorovića, koji je sada i nebitan, ali ne verujem da će SNS konstituisati Skupštinu, ne smeju. Ima više razloga za to. Tako da je ovo kao da se raja zabavlja.“

Ono što je sigurno jeste da se u ovom, lijevom centru beogradske i srbijanske opozicije, neće iznenaditi šta god da odluči, naumi, izvede predsjednik Srbije Vučić. Sve i da podnese ostavku. Ali, čini se da bi im falio. Zato što zna režirati predstave.   

trenutak ...