ČOVIĆEV NAJBLIŽI SARADNIK ZAMJERIO AMERIKANCIMA: "Imaju pravo upozoravati ali otišli su korak dalje!"

Ćosić je istaknuo da je optimističan referirajući se na pitanje hoće li BiH dobiti pregovarački status s EU u sljedećih mjesec dana.

  • Politika

  • 22. Feb. 2024  22. Feb. 2024

  • 2

"Nije neobično da od američkog veleposlanstva dobijemo jasne upute, prijetnje ili preporuke. Američka administracija je u pravu, ne samo kao svjetska sila, nego i kao administracija koja je učinila puno dobroga, ali ovo je primjer odlaska korak dalje u dnevnopolitičkim procesima”, rekao je za N1 Zdenko Ćosić, izaslanik u Klubu Hrvata u Domu naroda i predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamenta BiH, komentirajući nedavna upozorenja američkog ambasadora čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću.

Ćosić je komentirao najavljene izmjene Izbornog zakona BiH, zaključivši da je “ključno postići politički dogovor” i da “nikakva nametnuta rješenja ne donose sreću”.

Ćosić je istaknuo da je optimističan referirajući se na pitanje hoće li BiH dobiti pregovarački status s EU u sljedećih mjesec dana.

"Optimist sam i mislim da će ovih sljedećih 10 dana biti presudno. Znamo da je izvješće u pripremi i u njemu će biti navedeno što očekujemo do kraja mjeseca. Očekujem da ćemo vrlo brzo imati usuglašene stavove i da će ovi zakonski prijedlozi ići na Vijeće ministara, a potom i na Parlament", kazao je Ćosić.

Dom naroda jednoglasno je usvojio Zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Upitan zašto se čekalo do zadnjeg trenutka s donošenjem ovog zakona, kad nam je već prijetila siva lista Moneyvala, Ćosić je kazao da se uvijek možete reći da je moglo biti ranije.

"Mislim da je najvažnije da je Zakon jednoglasno usvojen", kazao je Ćosić.

Vladajuća koalicija na razini BiH dogovorila je usvajanje ova tri zakona, plus Izborni zakon. Kazao je da ne zna hoće li doći do dogovora o tom zakonu te da sve ovisi o političkoj volji.

“Znate da je stav hrvatskih političkih stranaka, pa tako i HDZ-a, da Izborni zakon treba jasno definirati način izbora hrvatskog člana Predsjedništva, jer smatramo da je to teška diskriminacija. Ne znam zašto to žele marginalizirati. Kad se netko zauzima za nešto što je od vitalnog značaja, ne može se reći da ucjenjuje, nego da opravdano traži svoje pravo kako bi spriječio izbornu krađu”, istaknuo je Ćosić.

Pema prijedlogu HNS-a, Hrvat koji je uz apsolutnu većinu glasova dobio i većinsku podršku birača u pet od deset kantna unutar Federacije BiH u kojima Hrvati čine proporcionalnu ili apsolutnu većinu stanovništva , bio izabran u Predsjedništvo BiH. Na konstataciju da nas to dodatno udaljava od EU, Ćosić je kazao da možemo čuti različite tvrdnje, ali pođimo od onoga što nas približava našem Ustavu.

"Svi zakoni, uključujući i izborni, moraju biti u skladu s ustavnim načelima. Kako da narodi biraju svoje predstavnike u Predsjedništvo ako nisu izabrani tamo gdje taj narod većinski živi i za to da pristanak. Elementarni princip demokracije je da ne možete predstavljati nekoga tko vam nije dao povjerenje. Nema to veze s korakom bliže ili dalje od Europe. Dapače, svaki politički dogovor korak je bliže Europi”, kazao  je Ćosić.

Na pitanje da se nakon dogovora u Laktašima stječe dojam da se “Trojka” ogradila od takvog rješenja, Ćosić kaže:

“Nije prvi put da se, kada imamo dogovor na vidiku, pod pritiskom javnosti ili nekih drugih vanjskih elemenata, sudionici dogovora pokolebaju. Svatko pokušava plivati ​​na svom mjestu i ako procijene da bi mu podržavanje rješenja ovakvog problema moglo naštetiti, mijenjaju i korigiraju svoje stavove, ali uvjeren sam da će se prije ili kasnije naći netko tko će napraviti korak naprijed i maknuti ovu zemlju od stalnih psihoza i podjela . Ključno je postići politički dogovor, nikakva nam nametnuta rješenja ne donose sreću."

Ćosić je dodao da dogovor domaćih aktera nema alternativu u svjetlu mogućeg nametanja tehničkih izmjena Izbornog zakona od strane visokog predstavnika Christina Schmidta.

“Nemamo ništa protiv tehničkih izmjena Izbornog zakona, ali nema nametnutog rješenja kojem bi svi pljeskali, za razliku od unutarnjeg političkog dogovora”, rekao je Ćosić.

Čović je ušao u otvoreni sukob s američkom administracijom inzistirajući na posebnoj kompaniji koja bi upravljala južnom interkonekcijom. Kritika američkog veleposlanstva uslijedila je, kako dodaje, i na odlazak na promociju knjige Valentina Ćorića.

Odgovarajući na pitanje smatra li to “opasnom igrom”, Ćosić je kazao da nije neobično da iz američkog veleposlanstva dobijemo jasne upute, prijetnje ili preporuke.

"Američka administracija ima pravo ne samo kao svjetska sila nego i kao administracija koja je napravila puno dobrih stvari, ali ovo je primjer kada je otišla korak dalje u dnevnu politiku", kazao je Ćosić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...