VELIKA PANIKA U UKRAJINI: "Počeo je napad iz svih smjerova!"

Ruske snage provode kohezivnu ofanzivnu operaciju s više strana u potrazi za operativno značajnim ciljem gotovo prvi put u više od godinu i pol dana. Izgledi ove ofenzive u sektoru Harkiv-Lugansk daleko su od jasnih, ali njezina početna izvedba označava značajan zaokret u pristupu ruske operativne razine.

  • Evropa

  • 22. Feb. 2024  

  • 0

Američki institut za ratne studije ISW objavio je kasno sinoć nikad temeljnu analizu stanja na frontu u Ukrajini koja dolazi nakon višemjesečne borbe za ključni grad Avdiivku.

Naime, ako padne Avdiivka, govorilo se mjesecima ranije, bit će to prvi ruski korak ka osvajanju čitavog Donbasa. I zaista, nova mapa koju je objavio ISW, nakon osvajanja Avdiivke, prikazuje da Rusi napreduju sa svih strana i da se Ukrajini ne piše dobro, bez značajne pomoći Zapada, prenosi Raport.ba.

Ruske snage provode kohezivnu ofanzivnu operaciju s više strana u potrazi za operativno značajnim ciljem gotovo prvi put u više od godinu i pol dana. Izgledi ove ofenzive u sektoru Harkiv-Lugansk daleko su od jasnih, ali njezina početna izvedba označava značajan zaokret u pristupu ruske operativne razine.

Ruski napori da zauzmu relativno male gradove i sela u istočnoj Ukrajini od proljeća 2022. općenito nisu osigurali operativno značajne dobitke, iako su te operacije dovele do borbi velikih razmjera i značajnih ukrajinskih i ruskih gubitaka, piše ISW.

Ruske snage su slijedile značajnije ciljeve tokom svoje ofanzive zima-proljeće 2023., ali i taj je prodor bio loše osmišljen i izveden i njegov neuspjeh u postizanju bilo kakvog značajnog napretka isključuje donošenje čvrstih zaključaka o planiranim ciljevima.

Međutim, sada se ruska ofenzivna kampanja odvija duž čak četiri osi, od sjevera prema jugu: 1) oko Kupjanska i Sinkivke; 2) od Tabaivke prema Kruhljakivki; 3) od Makijevke prema Raihorodki i/ili Borovi; i 4) od blizu Kremine do Drobiševa i/ili Limana.

‘Ruski napadi do ove tačke općenito su ili koncentrirali velike mase trupa protiv pojedinačnih ciljeva (kao što su Bahmut i Avdiivka) ili su se sastojale od višestrukih napada duž smjerova napredovanja koji su bili predaleko da bi se međusobno podržavali.

Trenutna ruska ofenziva u sektoru Harkiv-Lugansk, nasuprot tome, uključuje napade duž četiri paralelne osi koje se međusobno podupiru u potrazi za višestrukim ciljevima koji bi, uzeti zajedno, vjerojatno stvorili operativno značajne dobitke.

Dizajn ove ofanzivne operacije vrijedan je pažljivog razmatranja bez obzira na njezin ishod kao mogući primjer sposobnosti ruskog zapovjedništva da uči i poboljša svoje prethodne neuspjehe na operativnoj razini. Čini se, međutim, da se ruski taktički učinak u ovom sektoru nije materijalno poboljšao u odnosu na prethodne ruske taktičke nedostatke, što je faktor koji bi mogao dovesti do ukupnog neuspjeha čak i ovog bolje osmišljenog pothvata‘, ističe u svojoj opširnoj analizi ISW pa detaljnije objašnjava:

 

Četiri osi

‘Ruska zapadna grupacija snaga nedavno je intenzivirala operacije duž linije Kupjansk-Svatove-Kremina i usredotočena je na četiri smjera napredovanja. Ruske snage trenutno provode ofenzivne operacije sjeveroistočno od Kupjanska, sjeverozapadno od Svatova, jugozapadno od Svatova i zapadno od Kremine.

Ruska zapadna grupacija snaga (WMD) odgovorna je za veći dio osovine Harkiv-Lugansk od stabilizacije fronta nakon uspješne protuofenzive Ukrajine u Harkivskoj oblasti u jesen 2022.

Centralna grupacija snaga imala je odgovornost za južni dio ove osi u smjeru Limana između jeseni 2022. i jeseni 2023., ali čini se da je zapadna grupacija sada preuzela odgovornost za sjeverni dio smjera Liman nakon što je rusko zapovjedništvo prebacilo značajne elemente središnje grupacije kao podršku ofenzivnim naporima zauzimanja Avdiivke u Donjeckoj oblasti početkom oktobra 2023.

WMD-ova 6. kombinirana armija i 1. gardijska tenkovska armija nastavile su lokalizirani ofenzivni napor sjeveroistočno od Kupjanska 6. oktobra 2023. i sporadično intenzivirale operacije drugdje u smjeru Kupjanska, piše Jutarnji. Međutim, ovaj lokalizirani ruski ofenzivni napor da napreduje prema Kupjansku sa sjeveroistoka rezultirao je samo marginalnim taktičkim dobicima do januara 2024.

Ukrajinski dužnosnici počeli su proteklog mjeseca sve češće izvještavati da ruske snage postavljaju uvjete za veći ofanzivni napor u smjeru Kupjanska i Limana. Elementi oružja za masovno uništenje počeli su intenzivirati operacije u četiri smjera napredovanja duž linije početkom januara, a šef ukrajinske vojne obavještajne službe GUR Kirilo Budanov objavio je da su u toku ruski zimsko-proljetni napori na osi Harkov-Lugansk‘, ističe ISW pa zaključuje kako ruska sposobnost da provede operativno značajne ofenzivne napore još uvijek uvelike ovisi o razini potpore Zapada Ukrajini.

Pomoć Zapada

‘Dobro opskrbljene ukrajinske snage s nadmoćnim sposobnostima prije su spriječile ruske snage da ostvare čak i marginalne dobitke tijekom velikih ruskih ofenzivnih napora i pokazale su se učinkovitima u izazivanju trajne degradacije ruske logistike i borbenih sposobnosti.

Trenutno sposobnosti Ukrajine uskraćuju ruskim snagama mogućnost manevara potrebnih za provedbu operativno značajnog napretka, ali mnoge od tih sposobnosti oslanjaju se na ključne sustave i materijale sa Zapada, a posebno iz SAD-a.

Zapad tek treba pružiti Ukrajini određene sposobnosti koje bi mogle omogućiti ukrajinskim snagama da dodatno ograniče sposobnost Rusije da nastavi s operativno značajnim napretkom, posebice sposobnosti dugometnih napada koji bi mogli degradirati rusku logistiku u dubinu i napadačke avione koji bi mogli konkurirati operacijama ruske avijacije.

Ukrajina pokušava brzo proširiti svoju obrambenu industrijsku bazu kako bi sama proizvela mnoge od ovih sposobnosti, a ukrajinske snage također razvijaju tehnološke inovacije i prilagodbe koje imaju za cilj nadoknaditi ruske prednosti u ljudstvu i materijalu. Ovim ukrajinskim naporima trebat će vremena da proizvedu velike rezultate, a to će vrijeme ruske snage iskoristiti za poboljšanje vlastitih sposobnosti i provođenje potencijalno značajnih ofanzivnih operacija kao što je njihova tekuća operacija dosezanja linije rijeke Oskil.

Kašnjenja zapadne pomoći prisilila su ukrajinske snage na korištenje svoje opreme i stvorila nesigurnost u ukrajinskom operativnom planiranju što je ranjivost koju će ruske snage sve više iskorištavati kako bi olakšale dobitke na bojnom polju.

Sposobnost Ukrajine da se dugoročno odbrani oslanja se na njezinu sposobnost ne samo da spriječi ruske snage da zauzmu operativno značajno područje, već i da pokrene uspješne protuofenzivne operacije za oslobađanje strateški vitalnih područja. Ukrajinska sposobnost da preuzmu i zadrže inicijativu na cijelom ratištu i oslobode teritorij je siguran put za uskraćivanje mogućnosti ruskim snagama da ostvare strateški značajne dobitke u Ukrajini. Ukrajina stoga treba sigurnosnu pomoć koja joj omogućuje da spriječi tekuće ruske napore da ostvari operativno značajne dobitke, dok se također priprema za vlastite operacije koje mogu osloboditi daljnji ukrajinski teritorij‘, stoji u zaključku ISW-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...