OŠTRO, IZ SARAJEVA: "Ministar Rimac dezavuira javnost, ovo su dokazi..."

Čini se da ovaj dio odgovora nije bio interesantan, ili nije bio po volji ministru Rimcu, poručila je Mesihović.

  • Društvo

  • 23. Feb. 2024  23. Feb. 2024

  • 1

Ministarica nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo Adna Mesihović oglasila se povodom dokumenta kojeg je objavilo Federalno ministarstvo zdravstva.

-Tragom objavljenog dokumenta Federalnog ministarstva zdravstva, koji se dotakao samo jednog manjeg dijela odgovora koje je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo uputilo na upit Federalnoga Ministarstva, tačnije na upit Federalnog ministra dr. Nediljka Rimca, želim informisati javnost o sljedećem:

a) Iznenađuje me hrabrost ministra Rimca, koji u svojoj karijeri (ako mu je tačna zvanično objavljena biografija) uopće nema radnoga iskustva u sistemu visokoškolskog obrazovanja, da tumači (naravno pogrešno) pojedine termine iz Okvirnoga zakona o visokom obrazovanju.

b) S druge strane ono što me ne iznenađuje jeste potpuno nepoznavanje dr. Rimca, ili njegovih “stručnih” savjetnika, ove materije. Navikli smo od studenata da se u situacijama kada ne poznaju materiju, i u manjku znanja, fokusiraju na relativno irelevantne stvari, te da ih pogrešno interpretiraju.

Stoga nije mi teško dr. Rimcu i njegovom timu pojasniti da je u svom dopisu pogrešno interpretirao odredbe člana 5. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine („Službene novine BiH“ broj: 59/07), na osnovu odrednica preuzetih iz Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti Republike Hrvatske, a što može dovesti do nesporazuma i pogrešnih zaključaka u kontekstu pravnih okvira u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini – što je upravo ovdje slučaj. Da olakšam, podsjetit ću kreatore ovoga dopisa na staru bosansku sintagmu o kruškama i jabukama.

Stoga Vas rado podučavam da u trenutno važećim zakonima države BiH, u kojoj Vi dr. Rimac obnašate dužnost Ministra (a to su Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 36/22) i Okvirni zakon o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine („Službene novine BiH“ broj: 59/07)) nema eksplicitne odredbe kojom se definiše ciklus studija kao ''diplomski studij'', te preporučujem naglasak na tačnim definicijama ciklusa (nivoa) studija prema pomenutim zakonima.

Ciklusi studija se definiršu kao:

Prvi ciklus – dodiplomski
Drugi ciklus - magistarski
Treći ciklus – doktorski studij

Dakle, nema eksplicitne odredbe o ''diplomskom studiju'', a netačna interpretacija (slučajno ili namjerno) može izazvati niz značajnih nesporazuma i posljedica.

S tim u vezi predlažem da se referisanje vrši na propisane zakonske odredbe Okvirnog zakona o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine („Službene novine BiH“ broj: 59/07) i Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj: 36/22), a ne na zakonske odredbe susjedne prijateljske države, kako je to već učinjeno.

I naravno, jasno mi je da je „stručni tim“ Federalnog ministarstva zdravstva (vjerovatno posebnog odjela za visoko obrazovanje), u pojašnjenju svoje odluke, izgleda ne slučajno, preskočio ovaj dio napisan u odgovoru Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade na njihov upit:

„Napominjemo da je Certifikat o obavljenoj edukaciji, u ovom slučaju za ,,Upravljanje kvalitetom u zdravstvu" ili Certifikat o bilo kojoj drugoj edukaciji, nižeg ranga u odnosu na postdiplomski studij. Naime, postdiplomski studij koji predstavlja drugi ciklus studija na master programu ,,Upravljanje kvalitetom u zdravstvu" pruža dublje razumijevanje i širu stručnost u istoj oblasti, gdje se nakon završetka ovog postdiplomskog studija stiče akademska titula/zvanje, koje označava formalno priznatu kvalifikaciju i dopunski stepen obrazovanja, a što sve zajedno odražava napredniji nivo stručnosti i dublje angažovanje u predmetnoj tematici.“

Čini se da ovaj dio odgovora nije bio interesantan, ili nije bio po volji ministru Rimcu, poručila je Mesihović.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...