NEZAPAMĆENI SUNOVRAT: Turska lira pala na historijski minimum, ali ni to nije sve...

TCMB je krajem januara podigla referentnu kamatnu stopu sa 42,5 na 45 posto.

  • Ekonomija

  • 23. Feb. 2024  

  • 0

Turska lira jučer je pala na novi historijski minimum u odnosu na dolar nakon što se američka valuta jučer u 12.30 sati na međunarodnoj valutnoj berzi Forex prodavala za 31 liru.

Godišnja stopa inflacije u Turskoj je u januaru ubrzala na 64,86 posto sa decembarskih 64,77 odsto, objavio je početkom mjeseca Turski institut za statistiku – Turkstat.

Inflacija u Turskoj je najviša u posljednjih 14 mjeseci.

Guverner Centralne banke Turske (TCMB) Hafize Gaje Erkan je početkom februara neočekivano podnijela ostavku iz ličnih razloga, a za njenog nasljednika je imenovan Fatih Karahan koji je rekao da će nastaviti sa čvrstom monetarnom politikom.

TCMB je krajem januara podigla referentnu kamatnu stopu sa 42,5 na 45 posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...