LIJEPA VIJEST: Andrej Nikolaidis dobitnik prestižne nagrade engleskog PEN-a

„Anomalija“ je četvrti roman Andreja Nikolaidisa objavljen u Engleskoj.

  • Kultura

  • 23. Feb. 2024  23. Feb. 2024

  • 1

Roman „Anomalija“ Andreja Nikolaidisa, u prevodu Willa Firtha, dobio je prestižnu Nagradu engleskog PEN-a za prevedenu književnost. Andrej Nikolaidis je kolumnista CdM-a i Slobodne Bosne.

 Foto: CdM

            Foto: CdM

Roman je objavila londonska izdavačka kuća „Peirene Press“. Crnogorsko izdanje romana objavio je „Fokalizator“. Prvo izdanje „Buybook“ iz Sarajeva, piše CdM.

„Anomalija“ je četvrti roman Andreja Nikolaidisa objavljen u Engleskoj. Prije „Anomalije“, u Londonu su objavljeni prevodi njegovih romana „Sin“, „Dolazak“ i „Devet“. „Anomalija“ je prvi crnogorski roman koji je dobio Nagradu engleskog PEN-a.

„WHSmith“, jedan od najvećih knjižarskih lanaca na engleskom govornom području, sa preko 1700 knjižara, „Anomaliju“ reklamira ovako: „Sa tamnim humorom i nemilosrdnim podsjećanjem na Thomasa Bernharda i Piera Paola Pasolinija, Anomalija je uzbudljivi, provokativni roman iz pera jednog od najposebnijih glasova evropske književnosti“.

Andrej Nikolaidis je član Bosanske akademija nauka i umjetnosti – BANUK, DANU, Crnogorskog društva nezavisnih književnika, hrvatskog, crnogorskog i bosanskohercegovačkog PEN-a te Hrvatskog društva pisaca.

Dobitnik je brojnih priznanja, između ostalog Nagrade Evropske unije za književnost, nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen na prostoru Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te crnogorskih državnih priznanja Miroslavljevo jevanđelje i Trinaestojulske nagrade.

Nikolaidis živi u Ulcinju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...