"PADAJU" LI CIJENE NEKRETNINA U SARAJEVU I ISTOČNOM SARAJEVU: Ko kupuje stanove koji i uz nižu... (VIDEO)

(...) cijenu koštaju više od tri hiljade maraka po metru kvadratnom.

  • Ekonomija

  • 24. Feb. 2024  24. Feb. 2024

  • 0

Cijena stana u Sarajevu kreće se od tri do 10 hiljada KM po metru kvadratnom zavisno od lokacije, dok se u Istočnom Sarajevu cijene kreću od 2.550 do 3.000 KM, podaci su Agencija za prodaju nekretnina.

U Sarajevu je u novogradnji primijetan pad cijena, ali ne i kod stanova stare gradnje, prenosi BHRT.

Statistički podaci o padu cijena su, tvrde stručnjaci, zbog stabilizacije nenormalno visokih cijena koje kupci nisu bili spremni ili u mogućnosti da plate. Tvrde i da slijedi stagnacija cijena.

Uprkos pisanju medija da su cijene novih stanova u padu, građani tvrde da su ipak preskupi u odnosu na životni standard.

Građani ne mogu a da se ne zapitaju ko kupuje stanove koji i uz pad cijena koštaju više od tri hiljade maraka po metru kvadratnom, dok je prosječna plata u u Federaciji BiH 1.300 KM.

TAMARA ŠERIĆ, agentica za nekretnine

Jako je puno naših ljudi iz dijaspore pokupovalo nekretnine dominantno oni koji su mogli radije su išli ka centru grada, Ferhadiji, ka Titovoj, puno se više prodalo austrougoarskih stanova, Nekako Ušli Su U Trend. Nekako puno je i mladih kupilo poticaji su zaista učinili svoje.

Između Sarajeva i Istočnog Sarajeva jako je teško podvući paralelu kada su u pitanju cijene stanova jer su zakoni i tržište različiti, kažu stručnjaci. Stanova u Istočnom Sarajevu mnogo su povoljniji. Ipak, na cijenu stana utiče mnogo faktora.

HARIS KADIĆ, agent za nekretnine

Početna cijena u dijelu samog Grada Sarajeva za neki normalan stan tri hiljade KM je neka donja granica a nova gradnja košta tri hiljade maraka novogradnja u Istočnom Sarajevu a sto se tiče gornje granice samog stana u samom Sarajevu ide i do 10 hiljada maraka po metru kvadratnom.

Na periferiji Sarajeva kvadratni metar stana iznosi 3.500 maraka, pa je za 50 kvadratnih metara potrebno izdvojiti 175.000 maraka.

DINO OSMANBEGOVIĆ, ekonomski stručnjak

Poskupljuju stari stanovi u centru grada pojevtinjuju novi stanovi na periferiji to je očigledno signal stanovništvu koje mora da kupi stan da treba da ide na preriferiju i da kupuje tamo gdje može sebi priuštiti.

Rasta cijena stanova u BIH ne bi trebalo da bude u narednom periodu, ukoliko ne bude novih poremećaja na svjetskom tržištu, predviđaju naši sagovornici. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...