CVIJANOVIĆ OTKRILA DA JE ZA EU: "Pristup bošnjačkih političara će presuditi BiH"

Cvijanović je naglasila da je za kretanje na tom putu odgovornost podijeljena, te da su za mnoge procese krivi upravo međunarodni partneri.

  • Vijesti

  • 24. Feb. 2024  

  • 2

"Evropski put BiH je sam od sebe dovoljno složen i težak i ukoliko Evropska unija zaista ima iskrene namjere i svim svojim kapacitetom vjeruje da može uključiti nove države članice, onda mora biti fer. Razumijemo da postoje obaveze domaćih vlasti, ali s druge strane mora da postoji i kredibilan partner s kojim mi pričamo o pregovaranju", poručila je u intervuu za banjaluka.net članica Predsjedništva BiH i potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović

"Naša opredijeljenost da sa svima sarađujemo postoji. Ona se manifestovala i kroz višegodišnje prijateljstvo i razumijevanje, a i istorijske okolnosti su takve da postoji veza i ne vidim ništa loše i nismo protiv onoga što je evropski put. Naš spoljnopolitički cilj jeste EU", kazala je Cvijanović.

Cvijanović je naglasila da je za kretanje na tom putu odgovornost podijeljena, te da su za mnoge procese krivi upravo međunarodni partneri.

"Na tom evropskom putu uplitanjem su mnogo 'kumovali' i međunarodni partneri. Imali smo situaciju u kojoj smo s EU imali dobre relacije, radimo nešto na unutrašnjem terenu, kao vlasti i oni koji čine vlast na niovu BiH i dobijemo čak poruku predstavnika EU da je to dobro i onda dođe američki ambasador i kaže to ne odgovara. Da li EU govori šta je dobro ili Amerika? Ako ima odgovornosti, moram reći da je ona podijeljena. Možda će neko reći: 'To je vaš posao, to ste vi trebali uraditi'. Јeste, ali nam vi niste trebali otežavati, a vi ste nam otežavali time što ste nam kvarili dogovor. Kada kažemo da možemo ispuniti zahtjev, vi kažete ne, morate ispuniti na onaj način", navodi Cvijanović.

S druge strane, dodaje Cvijanović, nove geopolitička okolnosti i kretanja promijenili su i klimu unutar same EU.

"Mnoge zemlje koje su ranije bile skeptične prema tome kako se ponašati prema zapadnom Balkanu, generalno skeptične kada je u pitanju novi talas proširenja EU, sada mijenjaju svoje stavove. To rade isključivo zbog određenih bezbjednosnih procjena i činjenice da žele da vide sve na evropskom kontinentu zaokružene u okviru EU. Naravno, to znači i određene vidove kontrole kroz zajednički rad, ali tih pomaka ima", naglašava Cvijanović.

Očekivanja EU bila prevelika i nerealna

Kada je u pitanju BiH, Cvijanović smatra da je EU pravila katastrofalne greške u prethodnom periodu, te da je bilo dosta mogućnosti, ali da su one na kraju ispale propuštene mogućnosti i neiskorištene šanse.

"Upravo zbog toga što su očekivanja EU bila prevelika i nerealna. Mi smo u određenim situacijama imali gotova rješenja i mogli smo da postignemo određene dogovore, ali su oni opet tražili da to bude nekako drugačije. Naša ideja bila je da se uradi ono što je moguće u tom momentu, kada je u pitanju neki zakon i nešto što treba uraditi, a da nakon toga da to popravljamo", kazala je Cvijanović.

Naglašava da EU mašta da će BiH biti preuređena, da će biti centralizovana.

"Možda ne unitarna, kako to kažemo često, ali da će biti centralizovana u toj mjeri da se ipak na određen način ustupe i nadležnosti entiteta i da se izgube svi oni konstitutivni elementi koje danas imaju entiteti, a u konačnici i kantoni u FBiH. Mislim da je to promašen san i da je apsolutno apsurdno i besmisleno trošiti političko i svako drugo vrijeme, i da ako ste zaista opredijeljeni i nekoga vidite u EU, da mu postavljate zahtjeve te vrste", istakla je Cvijanović.

Dodaje da se za nekoliko mjeseci održavaju izbori za Evropski parlament, te da će se mnogo toga mijenjati u tom miljeu.

"Možda čak i ne u nekom političko-strukturnom smisu da sad imamo očekivanja da će biti spektakularno drugačija politička scena, ali biće mnogo novih lica, pristupa, dešavanja koja će biti usklađena s ovim što se dešava u svijetu danas. Tako da, ovi su ljudi na neki način požurili da kraj svog mandata obilježe na način da BiH izvrši neke obaveze i da oni nakon toga tamo kažu dobili su pregovore i zeleno svjetlo za pregovore", kaže Cvijanović.

Cvijanovićeva je dodala da je EU, po nalogu bošnjačkih struja iz Sarajeva, u određenom periodu imala prevarantske pristupe u BiH, a sve s ciljem da se ugase određene entitetske funkcije, što nikad ni u jednoj direktivi nije zahtijevano.

RS protiv sankcija bilo kome

Na pitanje da li bi evropski put BiH mogla da ugrozi posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Rusiji i sastanak s Vladimirom Putinom budući da zvanična politika EU po pitanju rata u Ukrajini uključuje i sankcije Rusiji, Cvijanović odgovora da ta zemlja nikada nije uradila nešto protiv dejtonske BiH, a samim tim i Dejtonom verifikovane Republike Srpske i da to narod cijeni.

"Mi u Republici Srpskoj ne promovišemo stav da bilo kome treba uvoditi sankcije. Isto tako ne promovišemo ni stav da se svi problemi na svijetu rješavaju ratovima, ali se ratovi dešavaju, Dakle, to je naša zvanična politika i mi treba tu da držimo neutralni kurs. Isto tako opredjeljenje institucija Srpske je da sa svima koji uvažavaju njenu poziciju, poštuju Dejtonski sporazum, a on je Republika Srpska, on je BiH, svi oni koji imaju realan i odnos koji je zasnovan na međunarodnom pravu i principima, da je to neko s kim treba sarađivati", kazala je Cvijanović.

Zloupotreba zajedničkih institucija

Cvijanović je istakla da je u zajedničkim institucijama na djelu zloupotreba i diskriminacija srpskih predstavnika.

"Imamo ambasadore koji samostalno ili u dogovoru s nekim, ne predstavljajući ono što bi trebalo da bude regulisana pozicija Predsjedništva, jer je zadužena za spoljnu politiku, pridružuju se određenim mišljenjima u UN. Ogluše se na to ko je njima po Ustavu nadređen da definiše stav koji on tamo samo treba da predstavi. Kada sam upućivala pismo sekretaru UN, imala sam objašnjenje da se ne mogu prosljeđivati pisma koja odražavaju stav jednog člana, a ne kolektiviteta. Sad imamo u misijama pisma koja su proslijeđana od drugih članova Predsjedništva, uredno su poslata, dok moje nije, i to je diskriminacija", smatra Cvijanović.

Dodaje da je takav pristup bošnjačkih političara kontraproduktivan, te da misli da će on "presuditi BiH".

-"To je samo jedna zamagljena vizura u kojoj oni nešto dobijaju i sklanjaju ustavnu Republiku Srpsku, a zapravo prave sve veći otpor i jaz, koji postaje duboka provalija. Sad zavisi od pristupa tih hoćemo li upasti u tu provaliju ili nećemo. Republika Srpska neće. Što bismo mi bili taoci takvih manipulacija, zloupotreba zajedničkih institucija i namatanja volje nekome. Tako da sve što se radi na taj prevarantski način je kontraproduktivno kada je u pitanju BiH i ja mislim da će to čak i presuditi BiH", poručila je Cvijanović.

Govoreći o Ustavnom sudu BiH, Cvijanović je kazala da on treba da bude reformisan tako da postane institucija koja će zračiti kredibilitetom, integritetom i institucija u kojoj će svaki građanin bez obzira na to da li je u Republici Srpskoj ili FBiH vjerovati da će se tamo štititi, a ne mijenjati Ustav.

Naglašava da reforme treba da budu izvršena na način da strane sudije budu zamijenjene domaćim.

Suđenje Dodiku i Lukiću put u sunovrat

Suđenje predsjedniku Republike Srpske i v. d. direktora Službenog glasnika Republike Srpske Cvijanović je okarakterisala kao apsurdno kršenje pravnih procedura.

"Јa sam bila preneražena u sudnici prošli put. Slušam kako se govori hajmo po pravu, a sve što prepoznajete ukazuje na kršenje pravnih procedura. Јedan nedemokratski postavljeni stranac donosi nedemokratske odluke i onda vi demokratskog predstavnika dovodite pred sud da se brani zato što on kao demokratski predstavnik koji je izvršio svoju obavezu propisanu Ustavom treba da odgovara zato što je neki nedemokratski lik koji je doveden ovdje donio nedemokratsku odluku. Znate li koliko je to apsurdno, blesavo, čime se mi bavimo. Kad vidim kolege u Federaciji kako likuju, oni uopšte ne razumiju da je to put u sunovrat ili se nadaju da će im opet neko pomoći, da će neko time što će danas kažnjavati Milorada Dodika sutra riješiti problem. Oni uošte neće riješiti problem ovdje. Oni su nama dodatni problem napravili time", zaključuje Cvijanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...