KAPITALNI MANEVAR GEORGEA SOROŠA NETOM PRIJE IZBORA U SAD-u: "Ko ga uopće može spriječiti?!"

Ova akvizicija je zabrinjavajuća, s obzirom na vrijeme i okolnosti - tvrdi izvršni direktor AllSidesa John Gable

  • Svijet

  • 25. Feb. 2024  

  • 0

Poznato je da bi milijarder George Soros uskoro mogao preuzeti veliki udio u drugoj najvećoj radijskoj kompaniji u SAD-u. Tako bi pod svoju kontrolu stavio više od 220 stanica širom zemlje i dobio kontrolu nad medijskim sadržajem.

Doduše, u tome će ga pokušati spriječiti AllSides Technologies, Inc., kompanija za tehnološka rješenja koja se zauzima za "održavanje ravnoteže" u medijskom prostoru, piše Jutarnji list.

Naime, oni nude rješenje radijskim stanicama i drugim informativnim postajama koje pate od krize integriteta jer su se pojavile vijesti da će "Soros Fund Management" postati najveći dioničar u Audacy, Inc.-a, treće najveće radijske kompanije u SAD-u, ujedno i vlasnika 235 radijskih stanica širom 48 medijskih tržišta.

AllSides nudi tehnološke alate i usluge za pomoć redakcijama i korisnicima vijesti u borbi protiv pristranosti, dezinformacija i manipulacije. Danas je AllSides također najavio novu uslugu, AllSides Balanced News Minute, komponentu koja prati ključne razlike u izvještavanju u nacionalnim naslovima. Nadopunit će postojeće AllSides izvore vijesti koji nude gotov, nepristran sadržaj slušaocima i čitaocima digitalnih vijesti, a bit će dostupan u cijelom SAD-u kroz idućih par mjeseci.

AllSides također nudi alate za mjerenje koji pokazuju prepoznaje li publika političku pristranost u izvještavanju, prenosi Yahoo.

"U AllSidesu smo zabrinuti zbog stranačke manipulacije vijestima koja će dodatno polarizirati našu naciju i ugroziti vjerodostojnost cjelokupne industrije vijesti. Ova akvizicija je zabrinjavajuća, s obzirom na vrijeme i okolnosti", rekao je izvršni direktor AllSidesa John Gable.

"Za borbu protiv prijetnji, AllSides nudi svim radijskim stanicama i slušaocima više opcija", dodao je.

Inače, Audacy je u januaru podnio zahtjev za bankrot, a sudski dokumenti pokazuju da je Sorosev fond preuzeo oko 415 miliona dolara duga Audacyja, što ga čini najvećim dioničarom emitera.

Poznato je da George Soros troši svoj novac i utjecaj kako bi podržao političke stavove koje inače promovira. Nakon što je Soros Fund Management kupio Vice News 2023. i 18 latinoameričkih radio stanica 2022., kritičari su davnih dana izrazili zabrinutost oko stranačkog utjecaja u vijestima. Yahoo, između ostalog, navodi kako je Soroseva misija posvećena utjecanju na sprječavanja reizbora Donalda Trumpa u SAD-u.

"Ko ga uopće može spriječiti u novoj akviziciji?", zaključuju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...