VOJNI ANALITIČAR GORDAN AKRAP: „Rusija sasvim sigurno ne bi mogla više opstati da nije ogromne pomoći koja dolazi iz…“

Bez te pomoći Ukrajina vrlo teško može izaći na kraj i ne može napraviti više bitne pomake na vojnom polju, tvrdi Akrap.

  • Evropa

  • 26. Feb. 2024  

  • 0

Burne događaje u svijetu i Ukrajini za HTV-a je komentirao vojn analitičar Gordan Akrap.

Akrap kaže kako ne bi rekao da je stanje na bojišnici u Ukrajini alarmantno, nego zahtjevno. 

- Ne slažem se s konstatacijama nekih novinara koji govore da nikad nije bilo teže. Prije dvije godine i dva dana situacija je bila izuzetno zahtjevna. Rusi su praktički bili na ulazu u Kijev. Danas Rusi proglašavaju osvajanje grada Avdiivke koji je praktički sve samo ne grad jer se radi o ogromnoj ruševini kao kolosalni uspjeh. Rusi imaju određenih uspjeha sada, Ukrajinci nemaju. Međutim, Ukrajinci imaju određenih problema unutar sebe jer, nažalost, nisu uspjeli u posljednji godinu dana stabilizirati svoju vlastitu vojnu proizvodnju. Nisu se uspjeli reorganizirati niti organizirati. Izgubili su onu informacijsku prednost koju su imali na početku rata i počelo ih je razjedati na jedinstvo. I to se odrazilo i na bojnom polju, rekao je Gordan Akrap.

- Rusija sasvim sigurno ne bi mogla više opstati da nije ogromne pomoći koja dolazi iz sjeverne Koreje i dobrim dijelom iz Irana. S druge strane, Ukrajina je razvila određene sposobnosti koje vidimo na terenu. Ruska crnomorska flota praktički više ne postoji i ne može sudjelovati ni u kakvim borbenim aktivnostima, a i brojni gubici u ruskom zrakoplovstvu pokazuju da su se Ukrajinci i tu razvili. Međutim, Ukrajina treba pomoć zapada jer se radi o izuzetno dugoj fronti i radi se o izuzetno velikom broju vojnika koje treba nahraniti, obučiti, opremiti i organizirati. I treba, naravno, tu modernu tehnologiju. Bez te pomoći Ukrajina vrlo teško može izaći na kraj i ne može napraviti više bitne pomake na vojnom polju, tvrdi Akrap.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...