SANJA VULIĆ U DELIRIJU: „Refik Lendo i njemu slični zagovornici islamske BiH, politički krvoločnici koji slave dan ubijanja…“

Po njegovim riječima, subjekt međunarodnog prava je država u kojoj svi građani BiH čine jedan politički subjekt u očima svijeta i međunarodnog prava.

  • Vijesti

  • 26. Feb. 2024  26. Feb. 2024

  • 20

Sanja Vulić, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže da su „Refik Lendo i njemu slični zagovornici islamske BiH politički krvoločnici koji slave dan ubijanja srpskog svata, dok su istorijske činjenice nešto sasvim drugo“.

-Istoriju i prošlost ne možemo falsifikovati pa tako ni činjenicu da je Republika Srpska, voljom srpskog naroda, rođena 9. januara 1992. godine u Sarajevu, prije početka ratnih sukoba u bivšoj SR BiH. Datume rođenja niko ne može birati, niti mijenjati. Oni su činjenica, kao što je činjenica i da je 9. januar rođendan Republike Srpske. Srpski narod je svoju Republiku stvorio u miru, prije građanskog rata u BiH, a odbranio je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata i izborio se za njeno međunarodno priznanje u Dejtonu 1995. godine, rekla je Vulić.

-Ignorišući volju srpskog naroda muslimansko-hrvatska koalicija održala je 1. marta 1992. godine neustavni referendum i izglasala nezavisnost BiH, iako je i procenat te izlaznosti bio nedovoljan. Toga dana u Sarajevu je ubijen srpski svat i zapaljena srpska zastava, što je i bio uvod u ratne sukobe. Bošnjaci slave prolijevanje srpske krvi. Ovo su činjenice, dokazane činjenice, kazala ja Vulić za “Glas”.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo je kazao da je Dan nezavisnosti jedan od najvažnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Podsjetio je da je na taj datum više od dva miliona građana Bosne i Hercegovine odlučno i dostojanstveno glasalo za obnovu državnosti BiH.

- Građani, a ne narodi, svojim glasanjem kazali su da žele nezavisnu, internacionalno priznatu, građansku državu Bosnu i Hercegovinu -  izjavio je Lendo

- Demokratskom odlukom o nezavisnosti BiH, ona je obnovila svoju punu nezavisnost i suverenitet nakon tuđih uprava i djelovanja u okviru različitih državnih zajednica. Ono što je vrlo važno, BiH nije troetnička država, niti država tri konstitutivna naroda. BiH je međunarodno priznata kao država svih njenih građana i svih njenih naroda - kazao je Lendo.

Po njegovim riječima, subjekt međunarodnog prava je država u kojoj svi građani BiH čine jedan politički subjekt u očima svijeta i međunarodnog prava.

Lendo je napomenuo da državno-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine, koji traje više od hiljadu godina i čija je temeljna politička ideja građanske države revitalizirana obnovom državnosti i internacionalno priznanje, nikad nije pravila prepreku niti je na drugi način onemogućavala etničke zajednice da žive u miru, sa svojim kulturama, običajima i da iskazuje svoju političku volju.

- Niti izvršenom agresijom, niti udruženim zločinačkim poduhvatom, niti planiranim i izvršenim genocidom nad Bošnjacima, nisu uspjeli da unište multietnički karakter i građanski temelj države BiH. Sud u Hagu presudio je te anticivilizacijske politike, ali njihovi sljedbenici u BiH i okruženju pokušavaju da ih realiziraju na štetu države BiH i njenih građana - kazao je Lendo.

Podsjetimo, sarajevski profesor Vahidin Preljević razbio je mit da su građani srpske nacionalnosti listom bojkotirali prvomartovski referendum 1992. Uzimajući u obzir sve okolnosti, opstrukciju SDS-a u općinama gdje je imao vlast, propagandu, odziv na izborima dvije godine ranije, popis stanovništva od 1991. odziv i nije bio toliko loš, naveo je profesor Vahidin Preljević

“Naime, vrlo je vjerovatno da je najmanje 15 do 20 posto upisanih birača srpske nacionalnosti izašlo na referendum. To pokazuju rezultati u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Brčkom, Jajcu, Doboju ali i u Banja Luci”.

“Ali o tome govore i opći rezultati. Naime, ako je 64,31% birača izašlo na referendum, a popisu je Bošnjaka i Hrvata bilo ukupno 60,85 + 5,5 Jugoslavena, onda ispada da je odziv sve tri grupe morao biti skoro 97-98% da bi postigli ovaj rezultat! To statistika ne pokazuje, a naprosto je i nerealno”, ističe Preljević.

Preljević dodaje da odziv Bošnjaka, Hrvata i Jugoslavena (od kojih je sigurno značajan dio i srpskog porijekla) je svakako bio ogroman, vjerovatno oko 80%, ali ne 100%.

“Zaključak: prvomartovski referendum je demokratski izraz slobodne volje bh. građana i jedan od najvećih trenutaka naše historije”, zaključio je Preljević.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 20

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...