KRIŠTO PUTEM VIDEO VEZE NA SAMITU EBRD-a: "BiH je otvorena i poželjna destinacija za inozemna ulaganja"

Napomenula je da mnogobrojne inozemne kompanije djeluju uspješno u Bosni i Hercegovini kroz 283 aktivna investicijska projekta, od kojih je najviše u sektorima poljoprivrede i proizvodnje hrane, turizma i energetike.

  • Vijesti

  • 26. Feb. 2024  

  • 0

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto učestvovala je danas, putem video veze, na 10. jubilarnom samitu EBRD-a o ulaganju u zapadni Balkan.

Tokom obraćanja Krišto je govorila o poslovnoj klimi u BiH, pogodnostima za inozemne ulagače i regionalnim projektima. Naglasila je kako je BiH na korak do otvaranja pregovora s EU-om, te da smo zemlja koja je postigla zapanjujući napredak u poboljšanju poslovnog okruženja u proteklih godinu dana kroz snažan reformski proces.

Istaknula je kako je BiH otvorena i poželjna destinacija za inozemna ulaganja. Rekla je da su komparativne prednosti naše zemlje pogodan zemljopisni položaj, prirodna bogatstva i ljepote, tradicija industrijske proizvodnje, velik broj raspoloživih industrijskih zona, lokacija i proizvodnih objekata, povoljno zakonodavstvo, niski porezi, kvalificirana radna snaga, valuta vezana za euro, mnogobrojni potpisani bilateralni i regionalni sporazumi, perspektiva pridruženja EU i postinvesticijski programi za inozemne ulagače.

Napomenula je da mnogobrojne inozemne kompanije djeluju uspješno u Bosni i Hercegovini kroz 283 aktivna investicijska projekta, od kojih je najviše u sektorima poljoprivrede i proizvodnje hrane, turizma i energetike.

Predsjedateljica Krišto je upoznala učesnike 10. samita EBRD-a o ulaganju u zapadni Balkan s ključnim prioritetima BiH u regionalnim projektima koji se odnose na infrastrukturno povezivanje, zelenu tranziciju gospodarstva i razvoj ruralnih područja.

Naglasila je da je za privredni razvoj i povezivanje s regionalnim i europskim tržištima od ključnog značaja razvoj infrastrukture.

Istaknula je da BiH prepoznaje značaj zelene tranzicije, kao ključnog elementa održivog razvoja i modernizacije privrede, te kroz aktivnu saradnju s partnerskim zemljama i institucijama teži implementiranju politika i projekata usmjerenih na postizanje ciljeva održivog razvoja i zaštite okoliša.

Naglasila je da su projekti usmjereni na razvoj ruralnih područja kroz podršku poljoprivredi, turizmu, ruralnom poduzetništvu i ruralnoj infrastrukturi veoma bitni za ravnomjeran regionalni razvoj. Ocijenila je da ovi projekti imaju potencijal značajno doprinijeti ekonomskom rastu, održivom razvoju i jačanju konkurentnosti bh. privrede, te ih stoga treba podržavati i razvijati u skladu sa europskim standardima.

Na kraju svoga obraćanja Krišto je kazala da Bosna i Hercegovina nastavlja raditi na ostvarivanju svojih prioritetnih ciljeva u regionalnim projektima, težeći jačanju regionalne povezanosti, održivog razvoja i stabilnosti regije, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...