SUĐENJE ATIFU DUDAKOVIĆU I OSTALIM: Tužilaštvo je predložilo da se naredna saslušanja svjedoka Karana obave putem videolinka iz Banje Luke

Na suđenju za zločine na području više krajiških opština, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine predočilo je doktoru sudske medicine Željku Karanu dokumentaciju u vezi s obradom posmrtnih ostataka i identifikacijom 14 tijela.

  • Društvo

  • 26. Feb. 2024  26. Feb. 2024

  • 1

Nakon što je tužiteljica Vedrana Mijović predočila dio dokumentacije o sudsko-medicinskoj i kriminalističko-tehničkoj obradi, Karan, saslušan u svojstvu stručnog svjedoka, naveo je da se radi o Jovi Stuparu čiji su skeletni ostaci pronađeni nekompletni, uz cipele, džemper i džepni sat.

Tužilaštvo je predočilo dokumentaciju ekshumacije na lokalitetu Krnjeuša na ime Save Stupara, dok je Karan za dokumentaciju koja se odnosila na Ljubu Kecmana rekao da je uz nju pronađen ženski kombinezom i džemper. Dodao je da je dio donje vilice polomljen i utvrđen je pogodak projektilom ispaljenog  iz vatrenog oružja.

Za fotodokumentaciju o identifikaciji i ekshumaciji Petra Mrđe, Karan je kazao da se radilo o manjoj masovnoj grobnici na lokalitetu Krnjeuša, gdje je ekshumirano osam skeleta. Dodao je kako su tjemene kosti višestruko izlomljene te da su, između ostalog, pronađeni bijela majica i ključ u džepu.

Za zločine na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata sudi se bivšem komandantu i pripadnicima Petog korpusa Armije BiH - Atifu Dudakoviću, Sanelu Šabiću, Ibrahimu Šiljediću, Safetu Salihagiću, Adisu Zjakiću, Redžepu Zlojiću, Samiru Solakoviću, Fatmiru Muratoviću, Muharemu Aleševiću, Huseinu Balagiću, Edinu Domazetu, Ejubu Koženjiću, Ibrahimu Nadareviću i Saidu Mujiću.

Govoreći o dokumentaciji u vezi s posmrtnim ostacima Dragice Jarić, Karan je kazao da su pronađeni na mjesnom seoskom groblju “Medeno Polje“ u Bosanskom Petrovcu, na dubini od 20 centimetara, uz pronađenu maramu za glavu.

Karan se osvrnuo na DNK izvještaj na ime Perke Stupar te kazao da je lobanja pronađena u travi i da nije moguće komentarisati uzrok smrti jer nema povreda.

U odnosu na dokumentaciju za Jelku Radulović, stručni svjedok je kazao da je pronađen prsten od žutog metala, te da su kosti lica i lobanje višestruko izlomljene.

Tužilaštvo je predložilo da se naredna saslušanja svjedoka Karana obave putem videolinka iz Banje Luke jer Tužilaštvo ima u planu da prezentuje dokumentaciju koja se odnosi na preko 200 oštećenih, dok je dosad predočena dokumentacija u odnosu na njih 20.

Odbrane su se usprotivile ovom prijedlogu te kazale da ne postoji zakonska pretpostavka za saslušanje svjedoka na ovaj način, jer se originalna dokumentacija koja se predočava mora nalaziti u sudnici.

Nastavak suđenja je 18. marta. 

(Detektor) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...