UKLONJENA ZADNJA PREPREKA: Mađarski parlament odobrio članstvo Švedske u NATO-u

Švedska će se formalno pridružiti alijansi i postati 32. članica ovog NATO-a nakon što podnese svoj instrument za pristupanje vladi SAD-a, koja je depozitar Sjevernoatlantskog ugovora.

  • Evropa

  • 26. Feb. 2024  

  • 1

Mađarski parlament odobrio je danas kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u, otvarajući put za pristupanje ove nordijske zemlje u alijansu nakon skoro dvije godine intenzivnih pregovora i zadajući geopolitički udarac ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, saopćila je pres-služba parlamenta, a prenosi CNN.

Odobrenje mađarskog parlamenta bila je poslednja prepreka za ulazak ove zemlje u NATO. Švedski premijer Ulf Kristersson posjetio je u petak Budimpeštu kako bi razgovarao o odbrambenoj i sigurnosnoj saradnji sa svojim mađarskim kolegom Viktorom Orbanom. Činilo se da su se dvije strane pomirile, slažući se oko sporazuma kojim bi Mađarska dobila četiri nova borbena aviona Gripen švedske proizvodnje, piše CNN.

Švedska će se formalno pridružiti alijansi i postati 32. članica ovog NATO-a nakon što podnese svoj instrument za pristupanje vladi SAD-a, koja je depozitar Sjevernoatlantskog ugovora.

Prošle godine je Finska postala 31. članica NATO-a, dodajući oko 1.300 kilometara granici alijanse sa Rusijom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...