DONEDAVNI PREDSJEDNIK UO DZ KS ADEMIR SPAHIĆ NAKON ISKLJUČENJA IZ SDP-a ZA „SB“: „Ako je govor mržnje to što je gospodin Nikšić prijetio...“

„Ja sam uvijek bio u službi građana. Sa 16 godina sam počeo raditi na hirurgiji KCUS-a, 1993. godine“.

  • Politika

  • 26. Feb. 2024  26. Feb. 2024

Piše: Dino Bajramović  

Sazvana je hitna sjednica Predsjedništva Kantonalnog odbora SDP-a, na kojoj je isključen donedavni predsjednik Upravnog odbora Doma zdravlja Kantona Sarajevo Ademir Spahića, zbog stavova, informacija, činjenica koje je iznio u jednoj TV emisiji. Da sad ne ponavljamo. Čitali ste to na našem portalu. Malo to podsjeća na neka davna vremena i prošlost u vidu politbiroa. Ostala im u nasljeđe rigidnost u pristupu.

Kao razlog za isključenje naveli su govor mržnje i povredu stranačkog Statuta. Konkretnije, ocijenili su da je riječ o govoru mržnje u Spahićevim pojedinim televizijskim gostovanjima. Smatraju da je time nanijeta šteta ugledu SDP-a.

„Iz medija sam saznao da sam isključen iz SDP-a, radi govora mržnje. Ako je govor mržnje ukazivati na neregularnosti, ako je govor mržnje to što je gospodin Nikšić prijetio, ako je govor mržnje pokušaj moje diskreditacije kao ličnosti izmišljotinama od strane Nikšića da neki međunarodni faktor nešto ne da zbog nekih razloga konstruisanih od strane navedenog onda ga baš mrzim. Ako je 'Statutarna komisija', koja mislim i da ne postoji, okarakterisala kao govor mržnje i nacionalne netrpeljivosti, moju tvrdnju da se ministar zdravstva Kantona Sarajevo slabo snalazi na funkciji zato što nije sa ovog govornog područja, vidim kao konstataciju nikako kao mržnju. Ali svakako, zahvalan sam im na isključenju, jer ja ne klimam glavom kada treba i ne želim da prešutim na stvari koje ne trebaju da se rade kako nije ispravno“, kaže Ademir Spahić za „Slobodnu Bosnu“.

Vlada Kantona Sarajevo je na prošlosedmičnoj sjednici smijenila Upravni odbor Doma zdravlja na čelu sa Spahićem. Svemu tome je prethodilo to što Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju ove javne ustanove za 2022. godinu.

„Ja sam uvijek bio u službi građana. Sa 16 godina sam počeo raditi na hirurgiji KCUS-a, 1993., i kao i dan danas nijedan predsjednik niti bilo koja partija neće biti iznad pacijenata kao i poboljšanja uslova za iste, što evidentno u JU DZ KS nije uspjelo. Ipak, na kraju, dva smo svijeta različita“, zaključuje Spahić za naš portal.

Ademir Spahić je, dakle, kao maloljetnik počeo raditi na Koševu, kako one nešto malo starije Sarajlije kolokvijalno zovu Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. I prolazio u bolničkom kompleksu kompletnu ratnu tragediju kao i svi heroji u bijelom, i još išao u školu. Da biste pročitali sva imena, da su slučajno napisana, kojima je u životu i karijeri pomogao Ademir Spahić, trebali biste uzeti godišnji odmor. Moguće da se i to nije svidjelo donadavnoj direktorici KCUS-a Sebiji Izetbegović, osim što je član SDP-a, sad više nije ni to, i još koješta.

Govorilia je tako direktorica Sebija svom podređenom Ademiru “još jednom čujem da ste moje ime uzeli u usta, zapamtićete me za života”, “ne igrajte se glavom”, a znala je ona izgovarati i rečenice tipa i „iščupat ću ti grkljan“. Otkaz je Spahić sa potpisom Izetbegovićke dobio dok je bio na bolovanju.

Nerminu Nikšiću najbolje bi bilo da smijeni sam sebe, a ne kvalitetne kadrove. Kome je on pomogao? Samo FK Veležu iz Mostara. Kojem je naklonjen i predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Adnan Šteta. Oni su isključili Spahića iz stranke. Znači, prva dama SDA i prvi kadrovik SDP-a (bili su) u akciji. I ne zna se ko je gori. 

trenutak ...