TOTALNI KRAH: Nakon propasti aranžmana s Lumiwingsom, tuzlanski aerodrom ostao na samo…

Vodeći zrakoplovni analitičar još prije 20 dana u razgovoru za „Slobodnu Bosnu“ najavio je ovakav rasplet situacije.

  • Ekonomija

  • 28. Feb. 2024  

  • 0

Nema putnika, nema subvencija, nema ni letova. Aviokompanija Lumiwings i službeno je propala u BiH. Otkazani su svi planirani letovi sa aerodroma Tuzli u njihovom aranžmanu. Međunarodni aerodrom u Tuzli ostao je na tri linije. Ostalo je i pitanje ko će odgovarati za potrošena 2,5 miliona maraka subvencija i ugovaranje nerentabilnih linija.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina trenutno ima četiri međunarodna aerodroma, od kojih samo Međunarodni aerodrom Sarajevo ima kontinuitet pozitivnog poslovanja s višemilijunskom dobiti i jedini je bh. aerodrom koji igra važniju ulogu u civilnom zrakopolovstvu u regiji.

O problemima poslovanja aerodroma u Bosni i Hercegovini za „Slobodnu Bosnu“ nedavno je govorio vodeći zrakoplovni analitičar u regionu Alen Šćuric.

-Evidentno da tuzlanski aerodrom nije napravio dobar potez. Lumiwings ima vrlo loš load faktor. Ovo ne treba čuditi. Nepoznata - no name kompanija, uz to ne lete na aerodrome na koje je letio Wizz Air i gdje su bile uhodane linije, već se odlučio za tercijalne i krajnje nepoznate aerodrome ne koje nitko ne leti. I dok je za dvanaesti mjesec prodaja bila loša jer su karte stavljene puno prekasno, prvi mjesec odlično pokazuje da Lumiwings nije dobro rješenje i da on ne akumulira značajan broj putnika.

Tuzla mora promijeniti način operiranja, ovaj model nije uspješan, trebaju letjeti na sekundarne, bitno poznatije aerodrome. Nažalost, propuštena je šansa da se preuzmu putnici Wizz Aira na identičnim linijama. Uz to, Tuzla se mora jako potruditi da poveća broj linija i frekvencija Wizz Aira, što sada nije slučaj, jer će idućeg ljeta Wizz Air letjeti i jedan let manje nego ove zime. Tuzla mora vratiti i letove Ryanaira, te dovesti Eurowings, Transaviu i Pegasus. Ovo je realno, no za to treba puno truda. Sve drugo nije dobro rješenje za Tuzlu i značit će bacanje ogromne svote novaca bez ikakvih rezultata, kazao je Šćuric još prije 20 dana za „Slobodnu Bosnu“, najavivši ovakav rasplet situacije.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...