ZASTUPNIK NES-a JASMIN EMRIĆ: "Moglo se uraditi više, pogotovo kada je u pitanju Zakon o sprečavanju sukoba interesa" (VIDEO)

"Uzimajući u obzir geopolitički trenutak u svijetu smatram da bi Evropsko vijeće trebalo odrediti datum početka pregovora i za BiH..."

  • Politika

  • 28. Feb. 2024  28. Feb. 2024

  • 0

''Još jedan sastanak vlasti na državnom nivou koji nije dao rezultate, kako su oni to i izjavili, a ali rekli su da će se oni i dalje dogovarati. I optimistični su, a ostalo je svega nekih 10-ak dana kako bi se pokazalo da BiH ispunjava uslove za taj simbolični datum otvaranja pregovora", kazao je u razgovoru sa FTV Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u državnom parlamentu.

Vladajuća koalicija nije postigla suglasnost oko reformskih zakona - je li ugrožen EU put BiH? Ima li opozicija uvid kako se na zakonima uopće radi? Što je sa izbornim zakonom? Hoće li ga nametnuti visoki predstavnik ili donijeti parlament? Možemo li uopće lokalne izbore održati po novim pravilima? Kako osigurati stabilno financiranje Javnih servisa - pitanja su o kojima je Emrić govorio. 

BiH na evropskom putu

''Još jedan sastanak vlasti na državnom nivou koji nije dao rezultate, kako su oni to i izjavili, a ali rekli su da će se oni i dalje dogovarati. I optimistični su, a ostalo je svega nekih 10-ak dana kako bi se pokazalo da BiH ispunjava uslove za taj simbolični datum otvaranja pregovora. Nema rezultata, ništa nije novo. Čini se da su postavke i stavovi isti. Doduše, moglo se uraditi više, pogotovo kada je u pitanju Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Smatram da je to zakon koji ne bi trebao biti tema konflikta i političkih stavova jer se radi o benignom zakonu koji je već nekoliko puta bio u Parlamentarnoj skupštini BiH u postupku usvajanja. Tako da nije jasno šta se usaglašava kada je u pitanju taj zakon. Mi iz opozicije ne znamo šta stranke na vlasti usaglašavaju i koji je zakon na stolu. Ustaljena fraza nakon svih tih sastanaka jeste da je postignut neki napredak. Naravno da ne treba biti naivan. U zadnjem periodu nije napravljen napredak, ali bi u svakom slučaju BiH trebala dobiti datum. Ako je dobila Ukrajina koja je u ratu, onda zašto ne bi i BiH. U zadnjih godinu dana je usvojeno nekoliko zakona koji su važni za evropski put BiH. Uzimajući u obzir geopolitički trenutak u svijetu smatram da bi Evropsko vijeće trebalo odrediti datum početka pregovora i za BiH. Uvijek je to politička odluka, ali naravno, mi moramo dati kredibilitet toj odluci i ispuniti ono što se očekuje od BiH. BiH mora pokazati vidljiv napredak u svim segmentima'', rekao je.

Zakon o sudovima

''Važno je i sjedište, ali je suštinski važna nadležnost. Neprihvatljivo je da se nadležnosti umanjuju ili teritorijalno ograničavaju. A da ne pričamo o tome da je potrebno na teritoriji čitave BiH usuglasiti i osigurati pravnu sigurnost, odnosno, uskladiti provođenje sudske prakse osnivanjem novog pravosudnog tijela koje će biti nadležno za teritoriju cijele BiH. To je i danas na dnevnom redu, ali znamo da to nije usaglašeno na nivou stranaka koje su na vlasti. Ja podržavam taj prijedlog. Međunarodna zajednica očekuje neki rezultat od stranaka na vlasti, oni se sada ne izjašnjavaju o direktnim rješenjima i modelima koji se usaglašavaju između stranaka u vlasti. Mi nemamo konkretnog teksta, mi tragamo za tim tekstom. Ali smatram da svakako ne smiju dozvoliti da se smanjuju nadležnosti'', zaključio je.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa

''Ne znam šta je konkretno problem, nemam informaciju šta se usaglašava, šta se predlaže. Ja sam došao do teksta zakona koji je prošao postupak konsultacija. Što se tiče tog prijedloga Zakona on nije dobro postavljen s obzirom da sam bio predsjednik Komisije za odlučivanje o sukobu interesa znam da ovaj etički princip odlučivanja koji je zadržan nije dobar i ne može osigurati funkcioniranje Komisije sa potrebnim efektima i rezultatima provođenja Zakona o sukobu interesa. Prijedlog je takav da članovi Parlamenta neće biti članovi Komisije već da će se članovi komisije birati putem javnog konkursa. Ali o sastavu komisije odlučivat će prvo zajednička komisija za administrativna pitanja koja će provesti konkurs, a onda Parlamentarna komisija imenovati pa teško osigurati političku nezavisnost. Što se tiče kazni i sankcija nema novih drastičnih izmjena, sve se zadržava na postojećem nivou. Ali kada odbijemo taj tekst koji se usaglašava moći ćemo komentirati, sada ni ne znamo koji se tekst usaglašava. Ta netransparentnost je zabrinjavajuća, pogotovo za nas ispred stranaka opozicije'', kazao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...